#Bookblog

09.04.2016
Bookcase

Πόλη στις φλόγες
Πόλη στις φλόγες

Νέα Υόρκη, παραμονή πρωτοχρονιάς του 1977.
Σε μια πόλη που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς πλησιάζουν μεσάνυχτα και τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό, δύο απανωτοί πυροβολισμοί στο Σέντραλ Παρκ διαλύουν τη γιορταστική ατμόσφαιρα. Ο Αφροαμερικανός καθηγητής Μέρσερ Γκούντμαν βρίσκει αιμόφυρτη μέσα στους θάμνους τη Σαμάνθα Τσιτσάρο, μια νεαρή γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην τέχνη και στο πανκ-ροκ. Καθώς ένας δημοσιογράφος και ένας αστυνομικός προσπαθούν να ανακαλύψουν τον ένοχο, διασταυρώνονται με ένα πλήθος χαρακτήρων, που οι ζωές τους ακολουθούν άλλοτε συγκλίνουσες και άλλοτε παράλληλες διαδρομές.
Το περίφημο μπλακ άουτ που θα βυθίσει στο σκοτάδι τη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 1977 βρίσκει τους ήρωες σε αμηχανία, με τις ζωές τους να έχουν αλλάξει δραματικά...

Στην αφήγηση, που χωρίζεται σε 7 μέρη/βιβλία, μπαίνουν εμβόλιμες σελίδες με φωτοαντίγραφα από ένα χειροποίητο φανζίν, χειρόγραφες επιστολές και σελίδες από ένα δακτυλόγραφο κείμενο λεκιασμένο με ουίσκι. Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα προσεγμένο όχι μόνο ως προς το κείμενό του, αλλά και συνολικότερα, εκδοτικά.

*

Η ΠΟΛΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ είναι ένα συγκλονιστικό, εθιστικό, αλησμόνητο μυθιστόρημα για τα μικρά και τα μεγάλα πάθη, τις κρυφές και ασυγκράτητες φιλοδοξίες, τις εκρήξεις και τα πυροτεχνήματα της ανθρώπινης ζωής. Ένα βιβλίο για τις προσωπικές επαναστάσεις, την τέχνη και τον έρωτα, τις υπόγειες δυνάμεις που κινούν τον κόσμο. Ταυτόχρονα, είναι η ιστορία της πιο απρόβλεπτης, τολμηρής, φαντασμαγορικής και ερωτεύσιμης πόλης· το έπος μιας μεγαλούπολης και των άλλοτε φιλήσυχων, άλλοτε εξεγερμένων και άλλοτε ονειροπόλων ανθρώπων της.

*

Το πολύ μεγάλο μυθιστόρημα του χειμώνα, και μάλλον όλης της χρονιάς. Επιβλητικό και καθηλωτικό. Ο Χάλμπεργκ, πατώντας γερά στις πλάτες μεγάλων δασκάλων, εικονογραφεί την Αμερική της δεκαετίας τού ¢70 με μία σπαρταριστή πρόζα, σε ένα βιβλίο που οι κριτικοί, όταν δεν το εκθειάζουν απροκάλυπτα, δεν μπορούν παρά να σταθούν με δέος δίπλα του. Σχεδόν από το πουθενά, ένας τριανταεπτάχρονος από τη Λουιζιάνα άφησε πάνω στο τραπέζι το νέο Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα. Έχουν πράγματι έτσι τα πράγματα; Ο χρόνος θα το δείξει. Το σίγουρο είναι πως έχουμε εδώ χίλιες σελίδες σπουδαίας σύγχρονης πεζογραφίας που διαβάζεται απνευστί, με απόλαυση και αναγνωστικό πάθος.

Amagi

*
Garth Risk Hallberg,
Πόλη στις φλόγες, Εκδόσεις Κέδρος >>


© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^