#Bookblog

10 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Από τα ράφια των βιβλιοπωλείων στη βαλίτσα των διακοπών. Τα καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία πεζογραφίας –πλην αστυνομικών- που κυκλοφόρησαν φέτος.

Αν η βιβλιοθήκη σας δεν έχει λυγίσει από τους τόμους που έχετε βάλει στην άκρη για να διαβάσετε στις διακοπές, ιδού οι προτάσεις μας για ανάγνωση αυτό το καλοκαίρι. Κι αν κάτι μας ξέφυγε, συγχωρήστε μας.

1. «Μπέττυ» του George Simenon από τις εκδόσεις Άγρα. Ένα ψυχολογικό θρίλερ, μια περιπέτεια στα όρια της αντοχής τους ανθρώπου, δοσμένη με την διορατικότητα, τη λεπτότητα και τον κυνισμό (ή την απουσία συναισθηματολογίας) που χαρακτηρίζει τα έργα του μεγάλου Βέλγου. Οι φίλοι του Σιμενόν θα το λατρέψετε∙ εκείνοι που δεν τον γνωρίζετε, θα ανακαλύψετε ένα καινούργιο κόσμο.

2. «Ο ταξιδιώτης του αιώνα» του Αντρές Νέουμαν από τις εκδόσεις Opera. Μεγαλόπνοο, εμπνευσμένο και απαιτητικό, το έργο του Νέουμαν είναι μια κατάδυση στα βαθιά της ευρωπαϊκής ιστορίας της σκέψης και της λογοτεχνίας, από έναν αργεντίνο πεζογράφο που θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια.

3. «Η υπέροχη φίλη μου» της Έλενα Φερράντε από τις εκδόσεις Πατάκη. Τα εκδοτικά φαινόμενα –και η Φερράντε είναι αναμφίβολα ΤΟ εκδοτικό φαινόμενο της εποχής παγκοσμίως- είναι γενικά ύποπτα. Όμως, ο πρώτος τόμος της «Τετραλογίας της Νάπολης» φέρνει στην επιφάνεια μια συγγραφέα –άγνωστων στοιχείων – το Φερράντε είναι ψευδώνυμο- σπάνιου ταλέντου και ευαισθησίας που καταφέρνει από την πρώτη κι όλας παράγραφο να μας εισάγει στο νοσηρό σύμπαν της μεταπολεμικής Νάπολης όπου η Μαφία έχει παντού απλώσει τα πλοκάμια της και οι γυναίκες είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας.

4. «Αναβρασμός» του Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ από τις εκδόσεις Εστία. Γνωστός στη χώρα μας κυρίως χάρη στα «Για μια θεωρία των μέσων επικοινωνίας» (εκδ. Επίκουρος) και «Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας» ( εκδ. Οδυσσέας), ο γερμανός ποιητής και συγγραφέας γενικότερα αποδεικνύεται εδώ, για άλλη μια φορά, επιδέξιος ανατόμος της γενιάς του. Βουτώντας στα σκοτεινά νερά της νιότης του φιλοτεχνεί ένα μυθιστόρημα-ντοκουμέντο φτιαγμένο από τα θραύσματα των ονείρων, των σκέψεων, των αισθημάτων αλλά και των γεγονότων που επισκίασαν την ταραγμένη δεκαετία του ¢60. Απολαυστικό και διδακτικό ταυτόχρονα.

5. «Ένας πύργος στη Γερμανία. Ζιγκμαρίνγκεν» του Pierre Assouline από τις εκδόσεις Πόλις. Ο Γιούλιους Στάιν, προικισμένος μουσικός, αφήνει την τέχνη του, για να γίνει μπάτλερ σε έναν πύργο στο Ζιγκμαρίνγκεν της Βάδης-Βυρτεμβέργης την ώρα που ο πόλεμος γύρω του λυσσομανά. Στον πύργο εγκαθίστανται τα μέλη της γαλλικής κατοχικής κυβέρνησης που, κάτω από την ψευδαίσθηση ότι η ναζιστική κυριαρχία θα διαρκέσει για πάντα, δημιουργούν ένα ιδιότυπο δικό τους μικρόκοσμο. Εντυπωσιακό.

6. «Ας αρχίσει η γιορτή» του Νικολό Αμανίτι από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μια από τις ευφυέστερες σάτιρες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια, μια αριστοτεχνική τοιχογραφία μιας κοινωνίας σε αποσύνθεση, της μπερλουσκονικής Ιταλίας, από τον μαέστρο του είδους Νικολό Αμανίτι. Την μετάφραση υπογράφει κατά το ήμισυ ο Ανταίος Χρυσοστομίδης.

7. «Λάιλα» της Marilynne Robinson από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ λογοτεχνίας το 2005 και το άξιζε. Αφηγείται την περιπλάνηση μιας άστεγης και πάμφτωχης νεαρής στην Αμερική του οικονομικού κραχ μέσα από τη γραφή μιας συγγραφέως που αποτελεί μύθο για τα αμερικανικά γράμματα.

8. «Σταθμός έντεκα» της Emily St. John Mandel από τις εκδόσεις Ίκαρος. Ένα σκοτεινό μυθιστόρημα –θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως δυστοπικό- από μια νεαρή συγγραφέα που θα συναντήσουμε πολλές φορές στο μέλλον. Ένας διάσημος ηθοποιός του Χόλυγουντ, παθαίνει καρδιακή προσβολή πάνω στη σκηνή κατά τη διάρκεια παράστασης του Βασιλιά Ληρ και γίνεται η αφορμή για ξετυλιχθεί η ιστορία. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο εξώφυλλο, ένα πραγματικό έργο τέχνης από έναν εκδοτικό οίκο που κάθε βιβλίο του είναι ένα πραγματικό διαμαντάκι.

9. «Το κορίτσι από τη Δανία» του Ντέηβιντ Έμπερσοφ από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Το βιβλίο που ενέπνευσε την ομότιτλη ταινία είναι ένα συναρπαστικό αφήγημα, μια ερωτική ιστορία σπάνιας δύναμης που θα σας κρατήσει καθηλωμένους στις ξαπλώστρες σας.

10. «Καλοκαίρι» της Edith Wharton από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ένα κλασικό έργο, ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης από τη γυναικεία σκοπιά, που, ιδιαίτερα οι γυναίκες, πρέπει να διαβάσουν απαραιτήτως. 


Aναδημοσίευση από newspost.gr



© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^