#Bookblog

«Τα κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ στη ΣΓΤ

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης


Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς, ένας δημιουργός της νέας γενιάς που έχει ξεχωρίσει για την ιδιαίτερη σκηνική του γλώσσα, αναλαμβάνει φέτος την Εφηβική Σκηνή της Στέγης, καταθέτοντας μια παράσταση-πρόταση βασισμένη στο ανατρεπτικό μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ, Τα κύματα.
 
Τα αριστούργημα της Γουλφ αφηγείται την ιστορία μιας παρέας φίλων, από την πρώτη μέρα τους στο σχολείο έως τη δύση της ζωής τους. Έξι φίλοι, που μεγαλώνουν με διαφορετικά όνειρα και στόχους, ερωτεύονται, απογοητεύονται, προσπαθούν, βιώνουν την απώλεια, ματώνουν και θριαμβεύουν ένδοξα ή άδοξα. «Τα κύματα είναι συχνότητες. Είναι ψυχικές συχνότητες, τοποθετημένες σε έξι διαφορετικά πρόσωπα που προσπαθούν να αντιληφθούν το μυστήριο της ζωής…» λέει ο σκηνοθέτης.

Άλλοτε ακολουθώντας την «άμπωτη» και άλλοτε την «παλίρροια» του λόγου, και μέσα από πολύ μικρά, καθημερινά περιστατικά, το κείμενο μιλά για τη φιλία, τον έρωτα, τη διαφορετικότητα, τη ζωή που περνάει, την αγωνία της ύπαρξης και της συνύπαρξης· ανησυχίες που όλες τους ξυπνάνε στην εφηβεία και συνεχίζονται μέχρι το τέλος της ζωής.
 
Πώς είναι άραγε το πρώτο ερωτικό σκίρτημα; Τι είναι η ενηλικίωση; Πώς συμφιλιώνεσαι με την απώλεια; Πως διαχειρίζεσαι την κοινωνική και σεξουαλική σου ταυτότητα; Πώς διαχειρίζεσαι το χρόνο που περνάει;
 
Στην παράσταση, ηθοποιοί και μαθητές μοιράζονται τις ίδιες θέσεις: γύρω από ένα τραπέζι γίνονται όλοι παρατηρητές του φαινομένου της ζωής που εκτυλίσσεται μπροστά τους. Οι ηθοποιοί θέτουν σε λειτουργία τα Κύματα με τα πιο απλά μέσα, όπως μια ηλεκτρική κιθάρα, ένα «ηχητικό ενυδρείο», ένα μικρόφωνο… Στο τέλος, οι ρόλοι αλλάζουν: οι μαθητές κάνουν την αρχή θέτοντας τους δικούς τους προβληματισμούς , βάσει καθοδηγούμενων αυτοσχεδιασμών.
 
Μια παράσταση-εμπειρία, όπου η ανατρεπτική γραφή της πρωτοπόρου Βιρτζίνια Γουλφ θα συναντήσει με ορμή τους εφήβους για να τους αποκαλύψει… τον ίδιο τους τον εαυτό.

***
Η παράσταση βασίζεται σε τμήματα της μετάφρασης του Άρη Μπερλή

Συντελεστές:
Δημήτρης Καραντζάς: σκηνοθεσία – διασκευή
Θεοδώρα Καπράλου: διασκευή
Γιάννης Κλίνης: βοηθός σκηνοθεσίας
Δημήτρης Καμαρωτός: ηχητική δραματουργία
Κλειώ Μπομπότη: σκηνικά
Ιωάννα Τσάμη: κοστούμια
Αλέκος Αναστασίου: φωτισμοί
 
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Γιώργος Βουρδαμής, Ιωάννα Πιατά, Ελίνα Ρίζου, Μιχάλης Σαράντης, Αινείας Τσαμάτης
Ημερομηνίες:
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 19 Νοεμβρίου 2015 έως και τις 22 Απριλίου 2016

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
[email protected]

>>Virginia Woolf


© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^