#Bookblog

O Γιάννης Πέτρου διαβάζει το HHhH του Laurent Binet, Εκδόσεις Κέδρος

1942. Κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία.
Δύο Τσεχοσλοβάκοι παρτιζάνοι σταλμένοι από το Λονδίνο πέφτουν με αλεξίπτωτο κοντά στην Πράγα. Αποστολή τους να δολοφονήσουν τον πιο επικίνδυνο άντρα του Γ¢ Ράιχ: τον Ράινχαρντ Χάιντριχ, «το ξανθό κτήνος», τον «δήμιο της Πράγας», τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, το δεξί χέρι του Χάινριχ Χίμλερ. Πρόκειται για την Επιχείρηση Ανθρωποειδές, μία από τις πιο τολμηρές και ηρωικές απόπειρες του Β Παγκόσμιου πολέμου.
Περιγράφοντας με καθηλωτικό τρόπο την απόπειρα δολοφονίας του Χάιντριχ, το HHhH συνθέτει μια πανοραμική εικόνα του Γ Ράιχ και της περιόδου του Β Παγκόσμιου πολέμου. Μια συναρπαστική ιστορία απροσμέτρητου ηρωισμού και συντροφικότητας, προδοσίας και εκδίκησης.


***

“Με καθήλωσε από την πρώτη παράγραφo. Eίχα να το βιώσω από την πρώτη ανάγνωση της Αναζήτησης του Νίκου Θέμελη.

Η τεχνική του γραψίματος του Binet είναι κατά την άποψή μου συγκλονιστική. Θα πρέπει, όμως, ο αναγνώστης να έχει αρκετά καλή γνώση σχετικά με τα πρόσωπα και τα γεγονότα της εποχής κατά την οποία εξελίσσεται η δράση. Διαφορετικά, κινδυνεύει να χαθεί στις  πληροφορίες με τις οποίες τον τροφοδοτεί  ο συγγραφέας κατά  ιδιαίτερα συμπυκνωμένο τρόπο.

Αυτή ακριβώς η περίοδος της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας με έλκει και με απασχολεί από έφηβο ακόμα, χωρίς να μπορώ να εξηγήσω ακριβώς το γιατί. Μάλλον υποψιάζομαι, αλλά δεν έχει καμία σημασία.

Σίγουρα είναι δύσκολο να προσπαθήσει κανείς να προσεγγίσει και να κατανοήσει την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των δύο ηρώων. Ωστόσο, η ανάλυση από τον συγγραφέα της ψυχοσύνθεσης και της κουλτούρας ζωής τους είναι πραγματικά συγκλονιστική. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι καταφέρνει να  αποδώσει το μέγεθος της  ιστορικής σημασίας και τον αντίκτυπο που είχε η ενέργειά τους στην  όλη εξέλιξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εδώ θα ήθελα να σταθώ.

Πρόκειται  πιθανώς για την πιο σημαντική και κομβική πράξη αντίστασης στη ναζιστική θηριωδία και παράνοια από τον Αύγουστο του 1939 και την προβοκάτσια των Ναζί στα Πολωνικά σύνορα, μέχρι την απόβαση στη Νορμανδία το 1944. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Η χαρισματική και εξωφρενική προσωπικότητα του θύματος. Ο Ράινχαρτ Χάιντριχ, ο πιο έμπιστος απ τους έμπιστους του Αδόλφου Χίτλερ, ένας εφιάλτης κατά της ανθρωπότητας, ο εμπνευστής και ενορχηστρωτής της Τελικής Λύσης, ένα μυαλό διαστροφικό και πολύ εξελιγμένο - χρήσιμο, προέκταση του αρρωστημένου μυαλού του ίδιου του Φύρερ του. Αυτός ο διεστραμμένος και πανέξυπνος επιτελάρχης μπορούσε με απίστευτη μαεστρία να κινεί τα νήματα από τα σκοτεινά υπόγεια, αφήνοντας υποδεέστερους από αυτόν και πιο ρηχούς να φαίνονται ότι επινοούν και αποφασίζουν όλα όσα έπρεπε γίνουν για την ολοκληρωτική εξαφάνιση των εχθρών του Γ Ράιχ και την πλήρη κυριαρχία του.  Η ηρωική απόπειρα δολοφονίας του από αυτούς τους δύο νέους, με τη συγκινητική βοήθεια των συνδέσμων τους, άλλαξε τη ροή της ιστορίας. Είμαι πεπεισμένος ότι όσα ακολούθησαν και τελικά η ήττα της ναζιστικής λαίλαπας δύο χρόνια μετά την  απόπειρα θα ήταν διαφορετικά χωρίς αυτή. Τρέμω στην ιδέα ότι ο Ράινχαρτ Χάιντριχ  θα συνέχιζε ανενόχλητος να συνεργάζεται με  τον Χίτλερ και με εκείνον από κοινού να σχεδιάζουν τα επόμενα ολέθρια βήματα.

Είμαι ευγνώμων, λοιπόν, στον συγγραφέα μας, που με τρόπο ιδιοφυή μας γνωρίζει μια πράξη δύο απλών νέων αντρών, που όλη η ανθρωπότητα πρέπει να τιμά, να μνημονεύει και πάνω απ όλα να μην ξεχνά...”

____________________




____________________
Ο Γιάννης Πέτρου (1973-) σπούδασε ζωγραφική και γραφιστική και μετά από μια μεγάλη διαδρομή, ιδιωτεύει στον τομέα των γραφικών τεχνών, της εστίασης,  του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας (Κλίμαξ, Λίντο Οργανισμός)

Η φωτ. του βιβλίου έγινε στο 1ο Επίπεδο του Λίντο Οργανισμού.
www.linto.gr


^Binet L., HHhH - Himmlers Hirn heist Heydrich, Κέδρος







© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^