#Bookblog

Ρωτήστε τον Συγγραφέα: Ο Ian Rankin απαντά στις ερωτήσεις των μελών της Λέσχης NOIR

Μία συνέντευξη του Ian Rankin με δημοσιογράφους εσάς… και αναγνώστες εσάς! Ο σκοτσέζος συγγραφέας απάντησε δέκα από τις ερωτήσεις που στείλατε στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Λέσχης Noir (Eκδόσεις Μεταίχμιο) τον Νοέμβριο του 2015. Απολαύστε τον.

Χρυσούλα Σωτηροπούλου: Έχετε διαβάσει ποτέ ελληνική πεζογραφία ή ποίηση; Αν ναι, ποιο έργο σάς εντυπωσίασε; Και αν όχι, ποιον θα θέλατε να διαβάσετε;
Δυστυχώς, έχω διαβάσει πολύ λίγα πράγματα. Ο καλός μου φίλος ο Paul Johnston τοποθετεί την πλοκή μερικών βιβλίων του στην Ελλάδα ενώ ζει για μεγάλα διαστήματα στη χώρα σας, αλλά δεν είναι Έλληνας. Ο Καβάφης είναι ο μόνος έλληνας ποιητής που γνωρίζω. Σίγουρα θα πρέπει να διαβάσω περισσότερο.

Όλγα Μοσχοφίδου: Έχετε σκεφτεί να φέρετε σε μια μελλοντική αστυνομική περιπέτεια τον επιθεωρητή Ρέμπους στην Ελλάδα, πλέκοντας μια ιστορία που τα στοιχεία να οδηγούν σε ένα μέρος όπως η Αρχαία Ολυμπία ή η Ακρόπολη ή ο Λευκός Πύργος;
Πιστεύω πως η σύγχρονη Ελλάδα είναι εξαιρετική τοποθεσία για να στήσει κανείς ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Διαθέτει το στοιχείο της σύγκρουσης ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο (ανασκαφικοί και αρχαιολογικοί χώροι) και τον σύγχρονο με τις πολιτικές και οικονομικές εντάσεις, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ο Ρέμπους ωστόσο δεν ταξιδεύει και πολύ, οπότε μάλλον άλλος ήρωας θα πρέπει να ερευνήσει την υπόθεση.

Τζία Θεοδώρου: Πιστεύετε πως οι δύο πρωταγωνιστές των βιβλίων σας, ο Τζον Ρέμπους και ο Μάλκολμ Φοξ, είναι δύο άκρως αντίθετοι χαρακτήρες; Είναι δηλαδή οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; Ή μήπως ο ένας συμπληρώνει τον άλλον;
Όταν ο Ρέμπους πήρε σύνταξη στο τέλος του βιβλίου Τελευταίο τραγούδι για τον Ρέμπους, επινόησα τον Μάλκολμ Φοξ, έναν εντελώς διαφορετικό επιθεωρητή με εντελώς διαφορετική προσωπικότητα. Δεν είναι γεννημένος αντιρρησίας όπως ο Ρέμπους. Παίζει ομαδικά και δεν του αρέσει ούτε να παραβαίνει τους κανόνες ούτε να κάνει εχθρούς. Απολαμβάνω ιδιαίτερα τη σύγκρουση των τόσο διαφορετικών κοσμοθεωριών τους.

Όλγα Καραμούσα: Υπάρχουν στοιχεία της ζωής σας στον Ρέμπους που σας αρέσουν ή όχι;
Μας αρέσει το ίδιο είδος μουσικής (ροκ της δεκαετίας του 1970) και μας αρέσει να αράζουμε στο Όξφορντ Μπαρ (ένα αληθινό μπαρ στο Εδιμβούργο). Μεγαλώσαμε στην ίδια μικρή πόλη, αλλά είμαστε αρκετά διαφορετικοί. Εγώ δεν είμαι τόσο περίπλοκος, ούτε τόσο βασανισμένος και επικίνδυνος όσο ο Ρέμπους. Μάλλον είναι ο κύριος Χάιντ μου.

Μαρία Τσικρίκη: Γιατί ο Ρέμπους δεν εκφράζει συναισθήματα για την κόρη του;
Ο Ρέμπους μεγάλωσε σε μια εποχή όπου το να δείχνει ένας άντρας τα συναισθήματά του θεωρούνταν αδυναμία. Έπρεπε να δείχνεις και να φέρεσαι σαν να ήσουν από πέτρα. Είναι πλέον μέρος της φύσης του και δεν μπορεί να αλλάξει.

Παρασκευή Καραμούσα: Κατά βάθος ο Ρέμπους είναι ερωτευμένος με τη Σιβόν;
Ο Ρέμπους αγαπά τη Σιβόν με τον τρόπο που ένας θείος αγαπά την ανιψιά του. Νοιάζεται γι¢ αυτήν, μερικές φορές ανησυχεί για την ασφάλειά της. Θέλει να είναι ευτυχισμένη και να προχωρήσει στην καριέρα της. Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι αυτοί οι δύο μπορεί να γίνονταν εραστές – θα ήταν καταστροφικό για την εργασιακή τους σχέση.

Δημήτρης Τσακίρης: Η Σιβόν τρέφει αισθήματα για τον Ρέμπους;
Μην ξεχνάτε ότι η Σιβόν έχει σχεδόν τα μισά χρόνια του Ρέμπους. Δεν τρέφει ερωτικά αισθήματα για κείνον. Τον σέβεται ως άντρα και ως επιθεωρητή. Ανησυχεί για την υγεία του και για την τάση του να είναι ριψοκίνδυνος. Αλλά πρέπει εν μέρει να τον παραβλέψει για να μπορέσει να προοδεύσει επαγγελματικά. Ξέρει ότι, αν αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν αυτόν, δεν θα πάρει πότε της προαγωγή.

Αργυρώ Σπυρογιάννη: Έχετε σκεφτεί να «σκοτώσετε» τον επιθεωρητή Ρέμπους σε κάποιο βιβλίο του, κλείνοντας τον κύκλο των υποθέσεων του σκοτεινού και αδιάφθορου ντετέκτιβ; Αν ναι, με ποιον τρόπο θα επιλέγατε να το κάνετε; Με τρόπο επεισοδιακό κατά την εξιχνίαση άλλης μιας υπόθεσης ή βρίσκοντας εν τέλει τη γαλήνη από τις σκιές του παρελθόντος και απ¢ όλα τα προσωπικά αδιέξοδα που φαίνεται να στοιχειώνουν τον επιθεωρητή σε κάθε του βήμα;
Δεν μπορώ ούτε καν να διανοηθώ ότι θα σκοτώσω τον Ρέμπους – τα βιβλία μου ωστόσο μπορούν και έχουν τις περισσότερες φορές άλλη άποψη. Ίσως φτάνοντας στο τέλος ενός από αυτά να διαπιστώσω πως ο θάνατος του Ρέμπους είναι η αναπόφευκτη συνέπεια της πλοκής. Ο Ρέμπους έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί μια φορά και η ηλικία του είναι πάλι πρόβλημα. Είναι εξήντα πέντε και εργάζεται τρόπον τινά ως ιδιωτικός ερευνητής. Δεν είμαι σίγουρος πόσες ιστορίες μπορώ να πω με αυτή τη συνθήκη, οπότε ενδεχομένως να εξαφανιστεί από τα βιβλία και να αντικατασταθεί από τη Σιβόν και τον Μάλκολμ.

Ντούρλιας Δημήτριος: Σχεδιάζετε ο Τζον Ρέμπους να αποχωρήσει με δραματικό τρόπο και τη θέση του να πάρει κάποιος άλλος επιθεωρητής;
Όταν αρχίζω να σκέφτομαι ένα νέο βιβλίο, ξεκινώ από το θέμα που θέλω να διερευνήσω ή από ένα ερώτημα για τον κόσμο που θέλω να απαντήσω. Μετά βρίσκω μια ιστορία που μου επιτρέπει να κάνω ακριβώς αυτό και μόνο τότε αναρωτιέμαι ποιος χαρακτήρας θα ήταν το κατάλληλο όχημα για να οδηγήσει τον αναγνώστη στην πλοκή. Μπορεί να μην είναι κάθε φορά ο Ρέμπους ο κατάλληλος, μπορεί να χρειαστεί να επινοήσω κάποιον άλλο – όχι ακόμη όμως!

Δέσποινα Χοχλακίδη: Στο Τελευταίο τραγούδι για τον Ρέμπους ο Ρέμπους αναφέρει ότι, όταν μπήκε στην Αστυνομία, στην αρχή της καριέρας του, αναγκάστηκε κάποιες φορές να «σιωπήσει» γύρω από περιστατικά διαφθοράς για να καλύψει άλλους αστυνομικούς, στο πλαίσιο ενός άτυπου αλλά ισχυρού «κώδικα» μεταξύ των συναδέλφων. Αυτή είναι μια επιλογή που θα αποδεχόταν και τώρα (προς το τέλος της καριέρας του), και γιατί; Αν όχι, τι είναι αυτό που άλλαξε μέσα στα χρόνια, διαμορφώνοντας αντίστοιχα τις ηθικές επιλογές του;
Ασχολούμαι με αυτό το θέμα στο βιβλίο μου Άγιος ή αμαρτωλός;, όπου μαθαίνουμε για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του Ρέμπους ως αστυνομικού καθώς και για τους συνεργάτες του που συνέβαλαν στο να διαμορφώσει αυτό το αναρχικό επαγγελματικό προφίλ – αφού και οι ίδιοι δεν είχαν κανέναν σεβασμό στους κανόνες. Σε αυτό το βιβλίο, ο Ρέμπους πρέπει να αποφασίσει αν θα βοηθήσει τους παλιούς του μέντορες ή αν θα συμμαχήσει με τον Μάλκολμ Φοξ στη δίωξη αδικημάτων που διαπράχθηκαν από τους ίδιους αυτούς αστυνομικούς στο παρελθόν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη απόφαση για τον Ρέμπους…

Aναδημοσίευση από metaixmio.gr

__________________

Ο Ίαν Ράνκιν γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960 στο Φάιφ της Σκοτίας. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το πρώτο του μυθιστόρημα με ήρωα τον επιθεωρητή Ρέμπους κυκλοφόρησε το 1987. Τα βιβλία του φιγουράρουν στις λίστες των best seller και μεταφράζονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Chandler-Fulbright, CWA Dagger για το καλύτερο αστυνομικό διήγημα της χρονιάς καθώς και το βραβείο Gold Dagger στην κατηγορία του αστυνομικού μυθιστορήματος. Ζει στο Εδιμβούργο, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
^Δείτε τα βιβλία του εδώ >>


© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^