#Bookblog

Εκδοτικό πρόγραμμα πρώτου εξαμήνου 2016 των Εκδόσεων Καστανιώτη


Για το διά­στημα Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2016 οι Εκδόσεις Καστανιώτη ετοι­μά­ζουν ένα πλού­σιο και εξαι­ρε­τικά ενδια­φέ­ρον εκδο­τικό πρό­γραμμα. Θα περι­λαμ­βά­νει βιβλία σημα­ντι­κών ελλή­νων και ξένων συγ­γρα­φέων από τους χώρους της πεζο­γρα­φίας, της ποί­η­σης και των επι­στη­μών, καθώς και έργα νεό­τε­ρων δημιουρ­γών που θα ανα­νε­ώ­σουν με τον δικό τους τρόπο το λογο­τε­χνικό τοπίο.

Με λίγα λόγια:

Στη σειρά της ελλη­νι­κής λογο­τε­χνίας:

Νέο μυθι­στό­ρημα για την Ευγε­νία Φακί­νου, με τίτλο Στο αυτί της αλε­πούς, ένα βιβλίο που ξετυ­λί­γει, μέσα από τις ιστο­ρίες τριών γυναι­κών, το νήμα της ελλη­νι­κής Ιστο­ρίας από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τις μέρες μας· ένα μυθι­στό­ρημα που «συνα­ντιέ­ται» και «συνο­μι­λεί» με το εμβλη­μα­τικό Έρως, Θέρος, Πόλε­μος. Ο Κωστής Γκι­μο­σού­λης μας ξανα­θυ­μί­ζει το Μια νύχτα με την κόκ­κινη, ένα βιβλίο που αγα­πή­θηκε απο χιλιά­δες ανα­γνώ­στες και σύντομα θα κυκλο­φο­ρή­σει σε νέα έκδοση, συμπλη­ρω­μένη με επί­με­τρο του συγ­γρα­φέα. Ο Βασί­λης Δανέλ­λης μας παγι­δεύει σε ένα ατμο­σφαι­ρικό και μυστη­ριώ­δες μυθι­στό­ρημα με τίτλο Άνθρω­πος στο τρένο, όπου ο παρά­ξε­νος θάνα­τος δύο ανθρώ­πων δίνει το έναυ­σμα για ένα παι­χνίδι εικα­σιών και ερμη­νειών. Η Κατε­ρίνα Καρι­ζώνη με το μυθι­στό­ρημα Η πόλη των αθώων μας ταξι­δεύει στη σκο­τεινή ήπειρο της μνή­μης και φωτί­ζει από δια­φο­ρε­τι­κές γωνίες το σκληρό πρό­σωπο της δεκα­ε­τίας του ¢40, αγγί­ζο­ντας θέματα που παρα­μέ­νουν έως σήμερα ταμπού. Ο δια­κε­κρι­μέ­νος θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέας και πεζο­γρά­φος Βασί­λης Κατσι­κο­νού­ρης, στην πρώτη του συνερ­γα­σία με τις εκδό­σεις μας, υπο­γρά­φει το βιβλίο Η ρωγμή των 7 και 45´, μια συλ­λογή διη­γη­μά­των και ιστο­ριών για εκεί­νες τις μικρές ρωγ­μές στον χώρο και στον χρόνο, μέσα από τις οποίες «διαρ­ρέ­ουμε προς μια ζωή αλλιώ­τικη». Η Ζοέλ Λοπινό επι­στρέ­φει με το μυθι­στό­ρημα Το δια­μα­ντέ­νιο σώμα, ένα βιβλίο για την ανα­γκαιό­τητα της πνευ­μα­τι­κής ανα­ζή­τη­σης αλλά και για το πώς μπο­ρούν να σβη­στούν από τα βάθη της μνή­μης και του χρό­νου το μίσος, οι ενο­χές, η δυστυ­χία και ο θάνα­τος. Νέο βιβλίο και για τον Χρή­στο Ναούμ, με τίτλο Γυμνός σε κοινή θέα: διη­γή­ματα για τον έρωτα και τον θάνατο, για ανθρώ­πους που προ­σπα­θούν να ζωντα­νέ­ψουν τους έρω­τές τους, για πρό­σωπα που βιώ­νουν το πάθος και την παρα­φορά. Επί­σης, συνε­χί­ζε­ται η δημο­φι­λής σειρά αστυ­νο­μι­κών ιστο­ριών που υπο­γρά­φει η Αγγε­λική Νικο­λούλη, με το μυθι­στό­ρημα Ο ερα­στής με τα τρία πρό­σωπα, ένα νέο αστυ­νο­μικό θρί­λερ, βασι­σμένο κι αυτό σε αλη­θινή ιστο­ρία που συγκλό­νισε κάποτε την ελλη­νική κοι­νω­νία.

Πρώτη εμφά­νιση στη λογο­τε­χνία για τον Δημή­τρη Γράψα με το βιβλίο Η λευκή κουρ­τίνα, ένα μυθι­στό­ρημα που εξε­ρευνά τον κόσμο των ανθρώ­πι­νων φόβων και συμ­βι­βα­σμών. Τέλος, μετά την επι­τυ­χη­μένη έκδοση Τόποι της λογο­τε­χνίας, θα εκδο­θεί, και πάλι σε συνερ­γα­σία με την Εται­ρεία Συγ­γρα­φέων, ο συλ­λο­γι­κός τόμος Τα πάθη στη λογο­τε­χνία (100 φανα­τι­κοί συγ­γρα­φείς), με επι­μέ­λεια και εισα­γωγή της Ηρώς Νικο­πού­λου. Στον τόμο αυτό εκατό έλλη­νες συγ­γρα­φείς κατα­γρά­φουν και ανα­δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται, με ανέκ­δοτα κεί­μενά τους ή δημο­σιευ­μένα σε εφη­με­ρί­δες και λογο­τε­χνικά περιο­δικά, πάθη όλων των εκφάν­σεων.

Στη σειρά «Συγ­γρα­φείς απ¢ όλο τον κόσμο» της ξένης λογο­τε­χνίας:

Μια πλη­θω­ρική, καυ­στική και απο­λαυ­στική σάτιρα είναι το βιβλίο του Νικολό Αμα­νίτι Ας αρχί­σει η γιορτή, που θα εκπλή­ξει, θα συναρ­πά­σει αλλά και θα προ­βλη­μα­τί­σει τους ανα­γνώ­στες. Η Επι­βολή είναι το δεύ­τε­ρος μέρος της Τρι­λο­γίας της Νότιας Ζώνης, μια ιστο­ρία επι­στη­μο­νι­κής φαντα­σίας του βρα­βευ­μέ­νου με Νέμπιουλα Τζεφ Βάντερ­μιερ. Σε μια μικρή πόλη στη διάρ­κεια της προ­ε­δρίας του Νίξον μέχρι και το σήμερα δια­δρα­μα­τί­ζε­ται το μυθι­στό­ρημα του Ίθαν Κέι­νιν Αμέ­ρικα Αμέ­ρικα, με θέμα τις ΗΠΑ, την οικο­γέ­νεια, την πολι­τική. Το νησί της εφη­βείας είναι το τρίτο βιβλίο της εξά­το­μης μυθι­στο­ρη­μα­τι­κής αυτο­βιο­γρα­φίας Ο αγώ­νας μου του Καρλ Ούβε Κνά­ου­σγκορντ, μια κατα­βύ­θιση στην παι­δική και εφη­βική ηλι­κία αλλά και στα μυστή­ρια της οικο­γέ­νειας. Ο γιος είναι το νέο συγκλο­νι­στικό μυθι­στό­ρημα του Φίλιπ Μάγιερ, ένα έπος για την Αμε­ρική της Άγριας Δύσης. Οι κρι­τι­κοί στην Αμε­ρική έχουν επι­ση­μά­νει πόσο η γραφή του συγ­γρα­φέα αντλεί από τη μεγάλη αμε­ρι­κα­νική παρά­δοση, από τον Τζων Στάιν­μπεκ ως τον Κόρ­μακ Μακ­Κάρθυ. Μια συναρ­πα­στική οικο­γε­νειακή σάγκα είναι το μυθι­στό­ρημα του Σαρίφ Μαζ­ντα­λάνι Το μεγάλο σπίτι. Το βιβλίο αυτό ήταν ο λόγος που ο συγ­γρα­φέας χαρα­κτη­ρί­στηκε «Προυστ του Λιβά­νου». Η μπλε κιθάρα του Τζων Μπάν­βιλ είναι το πιο αστείο αλλά και το πιο συντα­ρα­κτικό μυθι­στό­ρημα του κορυ­φαίου ιρλαν­δού συγ­γρα­φέα. Οι Δυο βεντά­λιες από τον Γαλατά του Μίλο­ραντ Πάβιτς είναι μια επι­λογή διη­γη­μά­των που έκανε ο μεγά­λος σέρ­βος συγ­γρα­φέας πριν από τον θάνατό του και απο­τε­λούν μια ανα­δρομή στο έργο του, από την πρώτη δημιουρ­γική του περί­οδο μέχρι σήμερα. Ο Γκον­σάλο Μ. Ταβά­ρες επι­λέ­γει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο συνε­χί­ζει τη σχέση του με τους έλλη­νες ανα­γνώ­στες: Η γει­το­νιά είναι μια ρηξι­κέ­λευθη ιστο­ρία της λογο­τε­χνίας υπό τη μορφή μυθο­πλα­σίας. Μέσα από τις ιστο­ρίες δέκα φαντα­στι­κών γνω­στών μας Κυρίων (Βαλερύ, Ανρί, Χουα­ρόζ, Μπρεχτ, Κρά­ους, Καλ­βίνο, Βάλ­ζερ, Μπρε­τόν, Σβέ­ντεν­μποργκ και Έλιοτ), ο πορ­το­γά­λος συγ­γρα­φέας κατα­σκευά­ζει ακρι­βώς μια γει­το­νιά της οποίας δομικά στοι­χεία είναι οι ίδιοι της οι ξεχω­ρι­στοί κάτοι­κοι. Η μαγική πνοή των γυναι­κών της τουρ­κά­λας Ετζέ Τεμελ­κου­ράν είναι το περι­πε­τειώ­δες ταξίδι τεσ­σά­ρων γυναι­κών οι οποίες, στην ταραγ­μένη επι­κρά­τεια της Μέσης Ανα­το­λής και της Βόρειας Αφρι­κής, επι­ζη­τούν «μια επα­νά­σταση, όπου θα είναι δυνα­τόν να χορεύ­ουν» και «έναν θεό, ο οποίος θ¢ αγα­πάει τις γυναί­κες». Ο Αυστρα­λός Στιβ Τολτζ υπο­γρά­φει με το Ένα κλά­σμα του συνό­λου ένα σπαρ­τα­ρι­στό και αξέ­χα­στο μυθι­στό­ρημα για την πολυ­ε­πί­πεδη σχέση πατέρα-γιου. Το βιβλίο ήταν υπο­ψή­φιο για το βρα­βείο Μπού­κερ το 2008.

Στη σειρά «Εικο­στός Αιώ­νας» θα κυκλο­φο­ρή­σει σε νέα έκδοση Ο άρχο­ντας των μυγών του Γουί­λιαμ Γκόλ­ντινγκ, ένα από τα κλα­σικά αρι­στουρ­γή­ματα της παγκό­σμιας λογο­τε­χνίας. Στην ίδια σειρά θα κυκλο­φο­ρή­σει το μυθι­στό­ρημα του Έρνεστ Χέμιν­γουεϊ Τα νησιά της Καραϊ­βι­κής, που δημο­σιεύ­θηκε για πρώτη φορά το 1970, εννέα χρό­νια μετά τον θάνατό του, και αφη­γεί­ται την ιστο­ρία ενός καλ­λι­τέ­χνη και τυχο­διώ­κτη, ενός ανθρώ­που που μοιά­ζει πολύ στον ίδιο τον συγ­γρα­φέα.

Τέλος, στη σειρά «Κλα­σική Βιβλιο­θήκη» συγκε­ντρώ­σαμε τέσ­σε­ρις ιστο­ρίες, ενδει­κτι­κές του απα­ρά­μιλ­λου ύφους του Τόμας Χάρ­ντυ, στον τόμο Ο παρα­στρα­τη­μέ­νος εφη­μέ­ριος και άλλες ιστο­ρίες.

Στη σειρά «Καστα­νιώ­της noir» θα εκδο­θούν για το ίδιο διά­στημα τρεις νέοι τίτλοι:

Τρεις ώρες προ­τού χαρά­ξει τιτλο­φο­ρεί­ται το νέο, εκρη­κτικό μυθι­στό­ρημα του, ιδιαι­τέ­ρως αγα­πη­τού στο ελλη­νικό ανα­γνω­στικό κοινό, Ζιλ Βεν­σάν. Ο Ντον Γουίν­σλοου με το Καρ­τέλ υπο­γρά­φει ένα έπος για έναν αμεί­λι­κτο πόλεμο που μαί­νε­ται στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξι­κού. Ο μετρ του σκλη­ρού νουάρ Τζέιμς Έλροϊ χαρα­κτή­ρισε το μυθι­στό­ρημα αυτό ως το «Πόλε­μος και Ειρήνη του κόσμου των ναρ­κω­τι­κών». Μετά το Φίδια στον Σκορ­πιό, που απέ­σπασε πολύ θετικά σχό­λια από κρι­τι­κούς και ανα­γνώ­στες, νέο βιβλίο και για τον Κώστα Μου­ζου­ράκη με τίτλο Κακό χαρτί και υπό­τι­τλο Balada para un loco: ένα νουάρ-γουέστερν μυθι­στό­ρημα, όπου το σκη­νικό συν­θέ­τουν συμ­βό­λαια ζωής και συμ­βό­λαια θανά­του, εκβια­σμοί και ανα­πό­φευ­κτη βία.

Στο πεδίο του πολι­τι­κού στο­χα­σμού, ιδιαί­τερο θόρυβο προ­κά­λεσε πολύ πριν από την κυκλο­φο­ρία του στην Ελλάδα, το βιβλίο του Πολ Μέι­σον Μετα­κα­πι­τα­λι­σμός. Σύντομα θα κυκλο­φο­ρή­σει από τις εκδό­σεις μας και ανα­μέ­νε­ται να προ­κα­λέ­σει ευρείες συζη­τή­σεις, καθώς πρό­κει­ται για ένα ριζο­σπα­στικό βιβλίο, όπου ο Μέι­σον δεί­χνει με ποιο τρόπο μπο­ρούμε να ανα­γεν­νη­θούμε από τις στά­χτες της τελευ­ταίας οικο­νο­μι­κής κρί­σης και να δημιουρ­γή­σουμε μια πιο βιώ­σιμη και κοι­νω­νικά πιο δίκαιη παγκό­σμια οικο­νο­μία.

Στις υπό­λοι­πες σει­ρές θα κυκλο­φο­ρή­σουν επί­σης ενδια­φέ­ρο­ντα και αξιό­λογα βιβλία, όπως:

Ποί­ηση: Πολω­νία του Πανα­γιώτη Ιωαν­νίδη, Άγγε­λος εωθι­νός του Ντμί­τρι Μιζ­γκού­λιν.

Δοκί­μια / Πολιτική-Ιστορία / Μαρτυρίες-Βιογραφίες: Η εγκυ­κλο­παί­δεια του μάγκα του Νίκου Τσα­κνή, Απο­στολή «Περι­κλής» [Τα επί­σημα αρχεία του Γρα­φείου Στρα­τη­γι­κών Υπη­ρε­σιών (OSS) των ΗΠΑ στην κατε­χό­μενη Ελλάδα (Μάιος-Οκτώβριος 1944)] με επι­μέ­λεια και προ­λε­γό­μενα του Ηλία Θερ­μού, Προ­σαρ­μογή στην αστά­θεια του Γιώρ­γου Καπό­που­λου, Το ξεκί­νημα της μετεμ­φυ­λια­κής Αρι­στε­ράς (1950–1953) του Γιώρ­γου Α. Λεο­ντα­ρίτη, Η νέα πράξη της ελλη­νι­κής τρα­γω­δίας (Το «φαι­νό­μενο Τσί­πρα», η κατα­στρο­φική δια­πραγ­μά­τευση, η κρίση δίχως ορατό τέλος) του Γιάννη Λούλη, Απόρ­ρη­τος Φάκε­λος 26029/Α: ο ποι­νι­κός φάκε­λος του Νίκου Ζαχα­ριάδη στην Ασφά­λεια με επι­μέ­λεια και κεί­μενα των Νίκου Ζηρ­γά­νου, Γιώρ­γου Πετρό­που­λου και Νίκου Χατζη­δη­μη­τρά­κου (η έκδοση πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε συνερ­γα­σία με την Εφη­με­ρίδα των Συντα­κτών), Δια­χεί­ριση και αξιο­λό­γηση της φαρ­μα­κευ­τι­κής και­νο­το­μίας στην Ελλάδα (Μια προ­σέγ­γιση πολι­τι­κής οικο­νο­μίας της υγείας) με κεί­μενα των Κώστα Αθα­να­σάκη, Ελευ­θε­ρίας Καρα­μπλή, Γιάννη Κυριό­που­λου, Νίκου Μανία, Νάντιας Μπου­μπου­χαι­ρο­πού­λου, Κατε­ρί­νας Μυλωνά και Ελπί­δας Πάβη, Κόκ­κινο Σήμα (Πώς έγινα ο Νο 1 εχθρός του Βλά­ντι­μιρ Πού­τιν) του Μπιλ Μπρά­ου­ντερ, Ανα­μνή­σεις ενός αντάρτη (Γ´ Τόμος) του Γιώργη Μωρα­ΐτη.

Νεο­ελ­λη­νική Γραμ­μα­το­λο­γία: Λογο­τε­χνι­κές δια­δρο­μές (Ιστορία-Θεωρία-Κριτική), συλ­λο­γι­κός τόμος στη μνήμη Βαγ­γέλη Αθα­να­σό­που­λου, με επι­μέ­λεια των Θανάση Αγά­θου, Χρι­στί­νας Ντου­νιά και Άννας Τζούμα, Η συνά­ντηση Στρατή Τσίρκα –Γιώρ­γου Σεφέρη: μια φιλία που βρά­δυνε του Γιώρ­γου Γεωργή.

Φιλο­σο­φία: Δράση σημαί­νει τώρα του Κρισ­να­μούρτι.

Νεα­νική Βιβλιο­θήκη: Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυ­χίας του Βασίλη Παπα­θε­ο­δώ­ρου, με εικο­νο­γρά­φηση της Λίλας Καλο­γερή.



© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^