#Bookblog

Αιρετικά του Τόμας Σαζ - annabooklover

Γιατί χρειαζόμαστε ακόμη τις βιβλιοθήκες; Γιατί έτσι μπορούμε να διαβάζουμε βιβλία που δεν κυκλοφορούν πια, βιβλία που έχουν εξαντληθεί, βιβλία εξειδικευμένα στα οποία δε θα είχαμε πρόσβαση, γιατί μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποια βιβλία και είδη λογοτεχνίας χωρίς να μας απασχολεί το κόστος. 

Δανείστηκα αυτό το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη μιας θεραπευτικής κοινότητας γιατί μου έκανε εντύπωση η έκδοση, αυτά που διάβασα στο οπισθόφυλλο και το γεγονός ότι το βιβλίο ήταν άκοπο. Σκέφτηκα ότι ακόμη κι αν δε μου αρέσει το βιβλίο θα μου έχει μείνει η χαρά να το κόψω. 

Τελικά μου άρεσε κιόλας. Είναι πράγματι αιρετικά αυτά που λέει, με την έννοια ότι ξεφεύγουν από τις επικρατούσες ερμηνείες και ιδέες. Ο Τόμας Σαζ, αν και ψυχίατρος ο ίδιος και επιφανές μέλος της ψυχιατρικής κοινότητας των ΗΠΑ, τα χώνει απροκάλυπτα στους συναδέλφους του ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τη φαρμακευτική αγωγή. Γράφει για παράδειγμα: “οι γιατροί εξουσιάζουν αρρώστιες, όχι ανθρώπους, οι ψυχίατροι εξουσιάζουν ανθρώπους όχι αρρώστιες”. 

Και συνεχίζει έτσι με αποστροφές και αφορισμούς σχετικά με την οικογένεια, τους γιατρούς, τους ψυχιάτρους, τα ναρκωτικά, το σεξ, τις γυναίκες. Παρόλο που το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε στην Αμερική το 1976, η σκέψη του παραμένει επίκαιρη και τολμηρή ακόμη και σήμερα. 

Μερικά αποσπάσματα:

” Όταν ο γιατρός δίνει σε κάποιον συνταγή, για να πάρει “επικίνδυνα σκευάσματα” αυτό καλείται “φαρμακοθεραπεία”. Όταν τα χορηγεί ο ίδιος στον εαυτό του, τότε αποκαλείται “χρήστης ουσιών”. Παρομοίως το να πεθάνει κανείς από μία αρρώστια καλείται φυσικός θάνατος, ενώ το να πεθάνει με δική του απόφαση αποκαλείται ”αυτοκτονία”. Με τους τρόπους αυτούς και με χιλιάδες άλλους η γλώσσα μας λέει ότι η εργονομία είναι κάτι καλό και η αυτονομία κάτι κακό. Αν δίναμε μεγαλύτερη αξία στην αυτονομία …Θα ονομάζαμε την κατάχρηση ουσιών “αυτό θεραπεία” και την αυτοκτονία “αυτό αποφασισμένο θάνατο “. 

“Ο οργασμός είναι η πεμπτουσία του παράδοξου και, ίσως γι αυτό είναι η πεμπτουσία της ηδονής σε ολόκληρη την έκταση της ανθρώπινης εμπειρίας. Κι αυτό επειδή ο οργασμός είναι η ελεγχόμενη εμπειρία του να χάνεις τον έλεγχο”. 

Σήμερα διάβασα για το επεισόδιο στη συνέντευξη τύπου του προπονητή της ομάδας μπάσκετ Warriors όπου ένας Έλληνας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θεωρεί οξύμωρο το γεγονός ότι ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι Έλληνας και μαύρος. Ο Αμερικανός προπονητής παρέβλεψε την ερώτηση γιατί όπως είπε δεν καταλάβαινε που ήταν το οξύμωρο. 

Ο Τόμας Σαζ θα έλεγε: ”Δεν υπάρχουν νέγροι. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι με σκούρο δέρμα τους οποίους κάποιοι άνθρωποι με λευκό δεν συμπαθούν και τους αποκαλούν “νέγρους”.

Βέβαια ο Γιάννης Αντετοκούμπο είπε κάτι ακόμη ακόμη καλύτερο όταν εν τέλει ο δημοσιογράφος ζήτησε συγγνώμη: Δεν πειράζει φίλε, όλα καλά. Και τον πήρε αγκαλιά.


Δείτε το βιβλίο εδώ



© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^