#Bookblog

Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος συγγραφέας Φίλιπ Ροθ


Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους λογοτέχνες, Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής.

Έγραψε περισσότερα από 30 βιβλία, μεταξύ αυτών και το «Αμερικανικό ειδύλλιο», για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1998.

Το όνομά του ακούστηκε πολλές φορές στις συζητήσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όμως δεν το απέσπασε ποτέ. Επαινέθηκε αλλά και δέχθηκε βολές για τον τρόπο με τον οποίο ξεγύμνωσε, όπως γράφει το Reuters, και παρουσίασε την αμερικανική κοινωνία, αλλά και τις νευρώσεις και εμμονές της κοινότητας των Αμερικανών Εβραίων, ο Ροθ.

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1933 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, το δεύτερο παιδί αμερικανοεβραϊκής οικογένειας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Μπάκνελ και Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και στο Πρίνστον και στη συνέχεια συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Αποσύρθηκε από την ακαδημαϊκή διδασκαλία το 1991.

Το πρώτο βιβλίο του Ροθ «Goodbye, Columbus» (Αντίο Κολόμπους) ήταν συλλογή διηγημάτων, με την οποία κέρδισε το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο των ΗΠΑ το 1960. Μεγάλη εμπορική επιτυχία γνώρισε με το τρίτο του μυθιστόρημα «Portnoys Complaint» (Το σύνδρομο Πόρτνοϊ) το 1969.

Το 1979 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο όπου αφηγητής είναι το alter ego του συγγραφέα, ο Νέιθαν Ζούκερμαν, με τίτλο «The Ghost Writer». Ακολούθησαν αρκετά ακόμα όπου ο Ζούκερμαν είναι είτε αφηγητής ή παίρνει κάποιο μέρος στην πλοκή, με πιο πρόσφατο το «Exit Ghost» (Φεύγει το φάντασμα) του 2007.

Το 1997 κέρδισε για δεύτερη φορά το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο με το βιβλίο «Sabbaths Theater» (Το θέατρο του Σάμπαθ).

Το 2011 βραβεύτηκε για την συνολική προσφορά του στη λογοτεχνία με το Διεθνές βραβείο Μπούκερ.


Πηγή: Newsbeat





© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^