#Bookblog

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2015

Απονεμήθηκαν, την Κυριακή, στον κινηματογράφο «Δαναός», παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία και τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου 2014.


«Καθυστερήσαμε αυτή την τελετή, έγιναν πολλά αυτόν τον χρόνο που μας ώθησαν να απονείμουμε τα βραβεία με το τέλος του 2015. Φαντάζομαι ότι από εδώ και πέρα θα είμαστε πιο συνεπείς στους χρόνους» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

«Το βιβλίο είναι τελείως απαραίτητο ακόμη και στις πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως άνθρωποι πολιτισμένοι σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Ανάλογα ισχύουν και για τα θεατρικά έργα, καθώς και με τις μεταφράσεις που μας φέρνουν πράγματα από άλλους πολιτισμούς που μας επηρεάζουν εξίσου έντονα. Ολόκληρη αυτή η παραγωγή είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της Ελλάδας, η οποία είναι μεν μια μικρή χώρα με τις δυσκολίες που ξέρουμε, η δε λογοτεχνική παραγωγή με την ευρεία έννοια, το θέατρο, το μυθιστόρημα, το διήγημα, η μετάφραση, το ποίημα, είναι κάτι που στην Ελλάδα συνεχίζει να παράγεται με ποιότητες όλο και μεγαλύτερες, οι οποίες σύντομα θα φτάσουν να γίνουν γνωστές και έξω από τα σύνορα», συμπλήρωσε ο κ. Μπαλτάς.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που περνάει ο πολιτισμός στις μέρες μας, ο πρόεδρος της επιτροπής κρατικών βραβείων λογοτεχνίας, Αλέξης Ζήρας, είπε: «Σε περιόδους όπως αυτή, φάνηκε πόσο οι άνθρωποι των γραμμάτων, καθώς και οι εκδότες συνεισφέροντας στο κοινό ταμείο της συλλογικής προσπάθειας αίρονται πάνω από τα κατά περίσταση ατομικά οφέλη και τις εγωτικές διεκδικήσεις».

***

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων
Απονεμήθηκε ομόφωνα στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ για το σύνολο του έργου της.

Βραβείο Μυθιστορήματος
Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Δημήτρη Νόλλα για το έργο του με τίτλο «Το ταξίδι στην Ελλάδα», εκδόσεις Ίκαρος.

Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας
Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Κώστα Μαυρουδή για το έργο του με τίτλο «Η αθανασία των σκύλων», εκδόσεις Πόλις

Βραβείο Ποίησης
Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Πάνο Κυπαρίσση για το έργο του με τίτλο «Τα τιμαλφή», εκδόσεις Μελάνι.

Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής
Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Βάσω Αλεξανδράκη για το έργο της με τίτλο «Το παιχνίδι της επιθυμίας και της γραφής στο Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης του Ν.Γ. Πεντζίκη», εκδόσεις Αρμός.

Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας
Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Β. Δερτιλή για το έργο του με τίτλο «Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες», εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα
Απονεμήθηκε ομόφωνα εξ ημισείας στον Λευτέρη Καλοσπύρο για το έργο του με τίτλο «Η μοναδική οικογένεια», εκδόσεις Πόλις και στην Ελευθερία Κυρίτση για το έργο της με τίτλο «Χειρόγραφη Πόλη», εκδόσεις Μανδραγόρας.

Ειδικό Βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Αλέξανδρο Στεφανίδη για το έργο του με τίτλο «Το χάδι», εκδόσεις Άγρα.

Διακρίσεις

Η επιτροπή απένειμε τιμητική διάκριση για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά «Μανδραγόρας» και «Θέματα Λογοτεχνίας».

Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική γλώσσα απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Μπλάνα για τη μετάφραση του έργου «Ζωή και Πεπρωμένο» του Βασίλι Γκρόσμαν, εκδόσεις Γκοβόστη ΑΒΕΕ.

Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα απονεμήθηκε ομόφωνα στην Birgit Hildebrand για τη μετάφραση του έργου «Κάτι θα γίνει, θα δεις» του Χρήστου Οικονόμου, εκδόσεις C.H. Beck Verlag.

Κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου

Το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου απονεμήθηκε στον Χαράλαμπο Γιάννου για το έργο του «Πείνα», που υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Νόβα 44». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι πέντε χιλιάδες ευρώ.

Απονεμήθηκαν επίσης δύο έπαινοι. Στον Αντώνη Παπαϊωάννου για το έργο του «Μια καλή είδηση», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «ΡΩΜΟΣ» και στον Γιάννη Φίλια για το έργο του «Φωτιά στις πιρόγες», που υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Σαγαρίλλος».

Το κρατικό βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς απονεμήθηκε στον Αλέξανδρο Μαυρόγιαννη για το έργο του «Η Θέση», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δήμος Θάλλης». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, απονεμήθηκε έπαινος στη Θεώνη Δέδε για το έργο της «Sunny Days», που υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δάφνη».

Το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά απονεμήθηκε στο Δημήτριο Ζώτο για το έργο του «Ο Ιππότης με τη μεγάλη καρδιά και η μάγισσα της Λύπης», που υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Προγραμματιστής». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ.

Τέλος, απονεμήθηκε έπαινος στη Δήμητρα Βικτωρία Πανάγου για το έργο της «Της φωτιάς και του αέρα και του δρόμου δίχως γυρισμό», που υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Bianca».


Πηγή: naftemporiki.gr



© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^