Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των Απόντων (ΚΒΛ 2012)

Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των Απόντων (ΚΒΛ 2012)


Μασσαβέτας Αλέξανδρος
Εκδόσεις Πατάκη | Μάιος 2019 | 668 σελ.
Πολύ καλόΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 2-3 μέρες
Τιμή Εκδότη : 22,70 €
15,89 €   (-30%)
Επισκόπηση Βιβλίου
Επί οκτώ χρόνια ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας περιηγήθηκε δρόμο δρόμο τις ιστορικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης ξετρυπώνοντας λησμονημένα εκκλησάκια, γκρεμισμένες συναγωγές, βυζαντινές δεξαμενές γεμάτες σκουπίδια και ερείπια μιας ιστορίας πολύ πρόσφατης. "Η Πόλη των Απόντων" είναι ένα οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη των "άλλων": των Ελλήνων, των Λεβαντίνων, των Εβραίων, των Αρμενίων, των Ρώσων. Εκείνων που έζησαν στον τόπο αυτόν για χιλιετίες και σφράγισαν το αστικό τοπίο και την κουλτούρα του, αλλά σήμερα λάμπουν πια διά της απουσίας τους.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, μία προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του κοσμοπολιτισμού της Κωνσταντινούπολης, βυζαντινής και οθωμανικής. Αλλά και για έναν αγώνα απογραφής του τι απομένει στη σημερινή Ιστάνμπουλ των 17 εκατομμυρίων από ένα παρελθόν πολυεθνικό και πολύγλωσσο, που χαρακτήριζε την Πόλη κατά τη μιάμιση χιλιετία κατά την οποία υπήρξε πρωτεύουσα αυτοκρατορική.

Στο βιβλίο αυτό, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας συνδέει τον γεμάτο ζωή και ζωντάνια κόσμο του παρόντος των ιστορικών συνοικιών της Πόλης με εκείνον των ιστορικών κατοίκων τους. Έτσι αποκαθιστά τον ιστορικό και κοινωνικό σύνδεσμο ενός χάσματος που για τον επισκέπτη μοιάζει, δικαιολογημένα, αγεφύρωτο. Ταυτόχρονα, όμως, ξεφεύγει από την παγίδα της θρηνωδίας για ένα χαμένο παρελθόν. Παραμερίζοντας τη νοσταλγία και τη μελαγχολία, παραδίνεται στη μαγεία της σημερινής Πόλης που τον τριγυρίζει. Αφήνεται στη χαρά της ανακάλυψης, αγαπά τους μικρόκοσμους που συναντά και τους κατοίκους τους, βιώνει την αγωνία του επερχόμενου τέλους τους. Το τέλος έχει, αυτήν τη φορά, τη μορφή προγράμματος "αστικής εξυγίανσης" - νέος συρμός, κύμα που σαρώνει την Κωνσταντινούπολη, καταστρέφοντας συνοικίες, μνημεία, ζωές, επαγγέλματα και συνήθειες αιώνων.

***
Κρατικό Βραβείο Χρονικού/Μαρτυρίας 2012

____________________
Βραβείο
Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας (2012)
ISBN
9789601640495
Πρώτη Έκδοση
Σεπτέμβριος 2013
Τελευταία Έκδοση
Μάιος 2019
Δέσιμο
Μαλακό
Συντελεστές Βιβλίου
Κατηγορία
Ετικέτες
Λίστες
Μασσαβέτας Αλέξανδρος
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Χώρες και Πολιτισμοί )
Η Τρίτη ΡώμηΚωνσταντινούπολη: Στις άγνωστες γειτονιές του ΚερατίουΜικρά Ασία: Το παλίμψηστο της μνήμηςΣυρίαΣτην Ινδία των θεών, των φτωχών, των χρωμάτωνΥεμένη - Ορεινή και αέρινηΟι ΚυκλάδεςΣτους δρόμους της Κίνας
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2021 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^