Περί μελαγχολίας

Περί μελαγχολίας

Στη θεωρία, τη λογοτεχνία, την τέχνη

Ρασιδάκη Αλεξάνδρα
Κίχλη | Δεκέμβριος 2012 | 299 σελ.
Χωρίς αξιολόγησηΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 2-3 μέρες
Τιμή Εκδότη : 20,00 €
14,00 €   (-30%)
Επισκόπηση Βιβλίου
Πηγή θείας έμπνευσης, θανάσιμο αμάρτημα, ένδειξη ιδιοφυΐας ή νόσος: η μελαγχολία αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα του δυτικού πολιτισμού.
Από τον Αριστοτέλη και τον Γαληνό ως τον Robert Burton και από τους Πατέρες της Εκκλησίας ως τον Sigmund Freud, η δυτική σκέψη προσπαθεί να περιγράψει και να ερμηνεύσει το φαινόμενο της μελαγχολίας, προβάλλοντας κάθε φορά και μια διαφορετική πτυχή του.
Παράλληλα, οι εικαστικές τέχνες και η λογοτεχνία αξιοποιούν δημιουργικά τον πολυδιάσταστο λόγο περί μελαγχολίας, εμπλουτίζοντάς τον διαρκώς.
Η παρούσα μελέτη κινείται μεταξύ της ιστορίας των ιδεών, της πολιτισμικής ιστορίας και της συγκριτικής γραμματολογίας και επιχειρεί να παρουσιάσει την πλούσια περί μελαγχολίας γραμματειακή και εικαστική παράδοση.
Αντλώντας παραδείγματα από την ευρωπαϊκή ζωγραφική της Αναγέννησης και του μπαρόκ, καθώς και από τη λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, αναδεικνύει την πολιτισμική διάσταση αλλά και τη διαχρονική αίγλη της μελαγχολίας.

"Η μελαγχολία είναι τόσο σημαντική, και τόσο βαθιά απλώνεται στη ρίζα της ανθρώπινης ύπαρξης, που δεν είναι σκόπιμο να την παραχωρήσουμε στους ψυχιάτρους."
Romano Guardini

ISBN
9786185004002
Πρώτη Έκδοση
Δεκέμβριος 2012
Δέσιμο
Μαλακό
Διαστάσεις
24x17
Βάρος(Kg)
0.649
Συντελεστές Βιβλίου
Βιβλία για Λογοτεχνία
Κατηγορία
Ετικέτες
Ρασιδάκη Αλεξάνδρα
Ρασιδάκη Αλεξάνδρα
...
2019
2012
Περί μελαγχολίας
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Μελέτες - Δοκίμια )
Ποίηση και πολεμικήΚαλή και ανάποδη
Όσοι αγόρασαν το βιβλίο αγόρασαν και
Ποίηση και πολεμικήΦιλοσοφικά εγκλήματαΠάτι και ΡόμπερτΥποταγήΑεροπλάστΒερονάλΠραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοιΤο κορίτσι στον ιστό της αράχνης
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2022 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^