Όψεις του αντικειμένου στην ψυχανάλυση

Όψεις του αντικειμένου στην ψυχανάλυση


Αλούπης Πάνος | Τζαβάρας Νίκος | Σκούλικα Αριστέα | Σαββόπουλος Σάββας | Μανωλόπουλος Σωτήρης | Ιωαννίδης Χρήστος ψυχαναλυτής | Ζερβής Χρήστος | Δημόπουλος Βασίλης ψυχίατρος - ψυχαναλυτής | Ασέρ Αριέλλα
Νήσος | Μάιος 2016 | 176 σελ.
Χωρίς αξιολόγησηΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 1-2 μέρες
Τιμή Εκδότη : 12,00 €
8,40 €   (-30%)
Επισκόπηση Βιβλίου
Η έννοια "αντικείμενο" συνοδεύει το ψυχαναλυτικό εγχείρημα από τη γέννησή του. Συναρτάται με τις ενορμητικές τροχιές, συνδέεται άμεσα με τα συναισθήματα και τις μεταλλαγές της ψυχοσεξουαλικής πορείας, ενώ αποτελεί σημείο συνάντησης και αντιπαράθεσης με την παραδοσιακή σύλληψη αυτής της έννοιας από τη φιλοσοφία και τη γνωσιακή ψυχολογία. Η "σχέση με το αντικείμενο" αποτελεί ένα προνομιούχο πεδίο όπου αναδεικνύονται οι πολυδαίδαλες διαδρομές της ανθρωποποίησης και της υποκειμενοποίησης και δοκιμάζονται θεωρητικές υποθέσεις και θεραπευτικές στρατηγικές.

Ωστόσο ο ακριβής ορισμός του αντικειμένου στην ψυχανάλυση παραμένει αινιγματικός και ρευστός, παρά την πολλαπλότητα των θεωρητικών και κλινικών προσεγγίσεων που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα. Ο όρος εμπεριέχει μια εντυπωσιακή πολυσημία καθώς το μερικό αντικείμενο αλλά και το ολικό, το ναρκισσιστικό και το σεξουαλικό, το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, το αντικείμενο-εαυτός και το αντικείμενο-σωματική ζώνη κ.ά. συνυπάρχουν κάτω από μια κοινή σημειολογική αναφορά. Αυτός ο σημασιολογικός πλούτος καθρεφτίζει τη βαρύτητα και την πολυπλοκότητα του θέματος, μπορεί όμως να οδηγήσει σε συγχύσεις και παρερμηνείες.

Στη μονογραφία αυτή επιχειρείται μια πρώτη παρουσίαση ενός τόσο πολυδιάστατου θέματος. Εμπεριέχονται θεωρητικά και κλινικά κείμενα που προσπαθούν να το φωτίσουν από διαφορετικές θέσεις και να αναδείξουν την πρωτοτυπία και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η ψυχαναλυτική κατανόηση και κλινική πράξη.
ISBN
9789605890322
Πρώτη Έκδοση
Μάιος 2016
Α/Α Σειράς
5
Δέσιμο
Μαλακό
Συντελεστές Βιβλίου
Κατηγορία
Αλούπης Πάνος
Αλούπης Πάνος
...
2016
Όψεις του αντικειμένου στην ψυχανάλυση
2007
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Μονογραφίες )
Η σαγήνηΗ ερμηνεία στην ψυχανάλυσηΕσωτερική και εξωτερική πραγματικότηταΑπώλειες και διεργασία πένθουςWilfred R. Bion: Η συμβολή του στην ψυχανάλυση
Όσοι αγόρασαν το βιβλίο αγόρασαν και
Η ιδιωτική τρέλαΣεμινάριο Ψυχανάλυσης Παιδιών #1Το Εγώ και οι μηχανισμοί άμυνας
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2022 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^