Η Φιλοσοφία του Πρώιμου Χριστιανισμού

Η Φιλοσοφία του Πρώιμου Χριστιανισμού


Καραμανώλης Γιώργος
Οκτώ | Δεκέμβριος 2017 | 348 σελ.
Χωρίς αξιολόγησηΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 1-2 μέρες
Τιμή Εκδότη : 26,00 €
19,50 €   (-25%)
Επισκόπηση Βιβλίου
Σε αυτό το πρωτότυπο και σύνθετο έργο παρουσιάζεται η φιλοσοφία των σημαντικότερων πρώιμων χριστιανών φιλοσόφων, όπως ο Ιουστίνος, ο Κλήμης, ο Τερτυλλιανός, ο Ωριγένης, ο Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης κ.ά.

Υποστηρίζεται συχνά ότι οι χριστιανοί φιλόσοφοι οικειοποιήθηκαν, προσάρτησαν, ακολούθησαν ή ενσωμάτωσαν πλατωνικές, περιπατητικές ή στωικές απόψεις. Αρκετές μελέτες κάνουν λόγο για την οικειοποίηση του Πλάτωνα από τους χριστιανούς, τη χριστιανική χρήση του Αριστοτέλη ή τον στωικισμό των Πατέρων της Εκκλη­σίας. Αυτή η προσέγγιση όμως είναι απλουστευτική. Οι χριστιανοί στοχαστές δεν οικειο­ποιήθηκαν απλώς προγενέστερους φιλοσόφους, αλλά συνομίλησαν μαζί τους για να δημιούργησαν κάτι νέο: το χριστιανικό δόγμα. Αυτή ακριβώς η προσπάθεια αποτέλεσε το κίνητρο και καθοδήγησε τον διάλογο με την πλατωνική, την αριστοτελική και τη στωική φιλοσοφία.

Βασική θέση του βιβλίου είναι ότι οι πρώιμοι χριστιανοί στοχαστές χάραξαν νέες φιλοσοφικές κατευθύνσεις, διατυπώνοντας απόψεις για κρίσιμα φιλοσοφικά ζητήματα τα οποία κατείχαν περίοπτη θέση στη φιλοσοφική σκηνή, τουλάχιστον από τον Πλάτωνα και μετά, όπως οι πρώτες αρχές και το ερώτημα της κοσμογονίας, το ερώτημα για την ανθρώπινη γνώση, το πρόβλημα της ελεύθερης βούλησης, η σχέση ψυχής και σώματος και το ζήτημα της ανθρώπινης ευδαιμονίας. Οι πρώιμοι χριστιανοί στοχαστές μοχθούν για να διατυπώσουν χριστιανικές φιλοσοφικές απόψεις, καθώς οι Γραφές δεν δίνουν απαντήσεις και, συχνά, ούτε καν κατευθύνσεις σχετικά με σημαντικά φιλοσοφικά ερωτήματα. Δημιουργούν έτσι μια ιδιαίτερη φιλοσοφική σχολή σκέψης, τη χριστιανική, η οποία ασφαλώς οφείλει πολλά στις εθνικές σχολές, δεν αποτελεί όμως απλώς μια εκλεκτική οικειοποίηση των απόψεών τους, αλλά εισάγει νέα στοιχεία τόσο σε επίπεδο απόψεων όσο και σε επίπεδο θεμάτων.

Ο παρών τόμος είναι οργανωμένος θεματικά. Αρχικά παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητες της χριστιανικής φιλοσοφίας και τη φιλοσοφική μεθοδολογία των χριστιανών και κατόπιν εξετάζει καίρια φιλοσοφικά πεδία, τη μεταφυσική, τη λογική και τη γνωσιοθεωρία, το ζήτημα της ελεύθερης βούλησης, τη σχέση σώματος και ψυχής και την ηθική. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται στο πλαίσιο των πολιτισμικών και ιστορικών χαρακτηριστικών της εποχής, καθώς και των προσώπων της. Η προσπάθεια αυτή αποφέρει πλούσιους καρπούς αποκαλύπτοντας νέες πτυχές της κρίσιμης αυτής φιλοσοφικής περιόδου.

*
Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον πνευματικό κόσμο της ύστερης αρχαιότητας θα πρέπει
να είναι ευγνώμονες στον πολυμαθή και φιλοσοφικά οξυδερκή συγγραφέα του βιβλίου.
Johannes Zachhuber, Notre Dame Philosophical Reviews
 

Αξιόπιστη, διεξοδική εισαγωγή στην πρώιμη χριστιανική
φιλοσοφία. Ιδανικό εγχειρίδιο για τη φιλοσοφική περίοδο
που πραγματεύεται.
Justin M. Rogers, Bryn Mawr Classical Review


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος    11
Συντομογραφίες    13
Χρονολόγιο    19
Εισαγωγή    21

1. Η χριστιανική σύλληψη της φιλοσοφίας και η χριστιανική φιλοσοφική μέθοδος    57

2. Φυσική και μεταφυσική: πρώτες αρχές και το ερώτημα της κοσμογονίας    95

3. Λογική και γνωσιοθεωρία    165

4. Ελεύθερη βούληση και θεία πρόνοια    197

5. Ψυχολογία: Η ψυχή και η σχέση της με το σώμα    241

6. Ηθική και πολιτική    281

Συμπέρασμα    309
Παράρτημα: οι πρωταγωνιστές    315
Για περαιτέρω μελέτη    325
Βιβλιογραφία    329

Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ


ISBN
9786185077334
Πρώτη Έκδοση
Δεκέμβριος 2017
Δέσιμο
Μαλακό
Συντελεστές Βιβλίου
Κατηγορίες
Κατηγορία
Καραμανώλης Γιώργος
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Φιλοσοφία )
Αιλουροειδής φιλοσοφίαΤα σημαντικότερα πρόσωπα της δυτικής φιλοσοφίας και οι ιδέες τουςΜια περιήγηση στη σύγχρονη μεταφυσικήΗ φιλοσοφία του Νίτσε υπό το φως της εμπειρίας μαςΠολιτική φιλοσοφίαΗθικά ΝικομάχειαΕισαγωγή στον ΑριστοτέληΣτοιχεία Ηθικής Φιλοσοφίας
Όσοι αγόρασαν το βιβλίο αγόρασαν και
Διαλογισμός εύκολα και αποτελεσματικάΟ ΕκκλησιαστήςΜικρή Ιστορία της ΘρησκείαςΕκκλησιαστής
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^