Το δόγμα του φασισμού

Το δόγμα του φασισμού


Mussolini Benito
Νέα Γενεά | Ιανουάριος 2018 | 153 σελ.
Χωρίς αξιολόγηση

 
 
Προσθήκη στο Καλάθι
Επισκόπηση Βιβλίου
Το "Δόγμα του Φασισμού" (La dottrina del fascismo) δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην Enciclopedia Italiana di Scienze, Lettere e Arti το 1932. Το μισό βιβλίο είχε γραφτεί από τον Giovanni Gentile (Βασικές Ιδέες) και το άλλο μισό από τον Benito Mussolini. Το έργο πάντως έφερε μόνο την υπογραφή του Ιταλού ηγέτη. Εκδόθηκε στα ελληνικά το 1934 από τις εκδόσεις Ε.Γ.Ε. σε μετάφραση του Αλέξανδρου Παπασαραντόπουλου, η οποία ήταν κάκιστη. Το 1935 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Παρνασσός» το βιβλίο με τον τίτλο "Ο Φασισμός", το οποίο περιελάμβανε το "Δόγμα του Φασισμού" και την "Ιστορία του Φασιστικού Κινήματος" του Gioacchino Volpe. Επίσης, το "Δόγμα του Φασισμού" κυκλοφορούσε κομμάτι-κομμάτι στην εφημερίδα "Εθνικοσοσιαλιστής" το 1934, εφημερίδα στην οποία αρθρογραφούσαν ο Δημήτριος Βεζανής κι ο Ευάγγελος Κυριάκης. Από την εποχή του Μεσοπολέμου το βιβλίο κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεταφρασμένο από τα ιταλικά.

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει σημαντικά ιστορικά κείμενα της ιδεολογίας του Φασισμού, αλλά και όσα είπαν μεγάλες μορφές της εποχής που είδαν από κοντά το φασιστικό κράτος ή γνώρισαν τον Μπενίτο Μουσολίνι. Αξιοσημείωτο είναι ότι το παρόν έργο περιλαμβάνει σε μια ξεχωριστή ενότητα όσα είπε ή έγραψε ο Αδόλφος Χίτλερ για τον Φασισμό και τον ηγέτη του ιταλικού φασιστικού κράτους. Μέσα απ’ όλα τα κείμενα που περιλαμβάνονται εντός του βιβλίου ο αναγνώστης θα μπορέσει να έρθει πιο κοντά με τις ιδέες του φασισμού, να κατανοήσει τη φιλοσοφία του, να γνωρίσει τον άνθρωπο που σήκωσε τη μεγάλη εθνικιστική επανάσταση στα χρόνια του Μεσοπολέμου, και να δει την Ιστορία από μια σκοπιά τελείως αντίθετη απ’ αυτήν που είχε μέχρι σήμερα.

Ο Φασισμός δεν ήταν αυστηρά ένα ιταλικό φαινόμενο κι ο Μουσολίνι δεν διεκδικούσε την αποκλειστικότητα της ιδεολογίας του, εν αντιθέσει πάντα με τον Αδόλφο Χίτλερ, που ακόμα και στο τέλος του πολέμου υποστήριζε ότι ο εθνικοσοσιαλισμός δεν είναι προς εξαγωγή κι ότι δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τους Γερμανούς. Την 28η Οκτωβρίου του 1929 - επέτειος της νίκης του P.N.F. - ο Μουσολίνι θα δήλωνε δημόσια και θα τον άκουγε όλη η Ευρώπη: "Σήμερα δηλώνω, ότι ο Φασισμός ως ιδέα, διδασκαλία και πραγμάτωση ισχύει για όλο τον κόσμο. Είναι ιταλικός στις ιδιαιτερότητες των θεσμών του, όμως παγκόσμιος στο πνεύμα του". Ακριβώς το ίδιο υποστήριζαν οι μεγάλοι φασίστες της Ευρώπης, ο Jose Antonio Primo de Rivera και ο Oswald Mosley. Αξίζει να τονιστεί, ότι ο Robert Brasillach δήλωνε πως ονειρεύτηκε έναν γαλλικό φασισμό, και μάλιστα έναν φασισμό που δεν ήταν μια δουλοπρεπής μίμηση ξένου. Για τον Pierre Drieu la Rochelle ο Φασισμός ήταν ο πραγματικός σοσιαλισμός.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρχεται ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο με την τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο Μουσολίνι λίγες ημέρες πριν τον θάνατό του, η οποία είχε την μορφή πολιτικής διαθήκης. Οι απαντήσεις που δίνονται από τον Ιταλό ηγέτη καλύπτουν σημαντικά κενά της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μάλιστα από την πλευρά του ηττημένου.

Η παρούσα έκδοση συμπληρώνει μαζί με το βιβλίο «Η αυτοβιογραφία μου» προσφέροντας στον ερευνητή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Φασισμού, μια σημαντική πηγή βιβλιογραφίας του Μπενίτο Μουσολίνι η οποία έλειπε από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.
Αυθεντικός Τίτλος
La dottrina del fascismo
ISBN
9786188338746
Πρώτη Έκδοση
Ιανουάριος 2018
Δέσιμο
Μαλακό
Συντελεστές Βιβλίου
Mussolini Benito (συγγραφέας)
Κατηγορίες
Κατηγορίες
Κατηγορία
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2023 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^