Ελληνικά έθνη κατά την Εποχή του Χαλκού

Ελληνικά έθνη κατά την Εποχή του Χαλκού


Σακελλαρίου Μιχαήλ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης | Ιανουάριος 2018 | 1050 σελ.
Χωρίς αξιολόγηση



Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 1-2 μέρες
Τιμή Εκδότη : 50,00 €
36,00 €   (-28%)
Επισκόπηση Βιβλίου
Στο βιβλίο παρουσιάζονται είκοσι πέντε ελληνικά έθνη που διαμορφώθηκαν στον ελλαδικό χώρο ανάμεσα στην άφιξη των Πρωτοελλήνων (πριν από το 1900 π.Χ.) και στο τέλος της Εποχής του Χαλκού (περ. 1100 π.Χ.) και μαρτυρούνται πρώτη φορά από τον Όμηρο στον "Κατάλογο των πλοίων" της Ιλιάδας: Άβαντες, Αθαμάνες, Αινιάνες, Αιολείς, Αιτωλοί, Αρκάδες, Αχαιοί, Βοιωτοί, Γραικοί, Δόλοπες, Δωριείς, Έλληνες, Επειοί, Θεσσαλοί, Ίωνες, Κεφαλλήνες, Λαπίθες, Λοκροί, Μάγνητες, Μινύες, Μυρμιδόνες, Περαιβοί, Φθίοι, Φλεγύες και Φωκείς. Τα είκοσι πέντε αυτά έθνη μελετώνται εδώ ως αυτοτελείς οντότητες αλλά και ως μέρος μιας ευρύτερης οντότητας, αυτής που κατά την ιστορική εποχή ανταποκρίνεται στο όνομα Έλληνες και που στα ομηρικά έπη αναφέρεται με τρία εναλλασσόμενα ονόματα: Αχαιοί, Δαναοί, Αργείοι.

Ο συγγραφέας επιχειρεί να εντοπίσει και να τεκμηριώσει την ύπαρξη των ελληνικών αυτών εθνών με βάση τα γραπτά και πολιτισμικά τους ίχνη, καθώς και δεδομένα ιστορικά, γλωσσολογικά, ονοματολογικά, μυθολογικά και αρχαιολογικά, καταγράφοντας συστηματικά τις κατευθύνσεις των διαδρομών που ακολούθησαν, τον ρυθμό των μετακινήσεων ή των κατακτήσεών τους, το εύρος των κινήσεών τους από πλευράς χώρου και χρόνου, καθώς και τον βαθμό της γεωγραφικής τους διασποράς ή της διάσπασής τους.

Η μελέτη εδράζεται σε δύο βασικές υποθέσεις της έρευνας: πρώτον, ότι μετά την εγκατάσταση των πρώτων Ελλήνων στον ελλαδικό χώρο διαμορφώθηκαν και τα πρώτα έθνη, με ταυτοποιημένα εγγενή πολιτισμικά χαρακτηριστικά (εθνικό όνομα, θεότητες, ήρωες, διαλέκτους, ανθρωπωνύμια και τοπωνύμια, μηνολόγια, ονόματα φυλών). Και δεύτερον, ότι το κάθε έθνος συνιστά ήδη από την Εποχή του Χαλκού μια αυτόνομη δομημένη οντότητα, μια πολιτική κοινωνία συγκροτημένη από ομάδες με κοινά πολιτισμικά στοιχεία.

Ένα κλασικό έργο της ιστορίας των ιδεών, καρπός πολύμοχθης έρευνας, υπομονής και εξαιρετικής φροντίδας, πολύτιμο για όσους ενδιαφέρονται και μελετούν την εικόνα του παρελθόντος του ελληνικού κόσμου.

Ένα υπόδειγμα διεπιστημονικής έρευνας και σύνθεσης και, ταυτόχρονα, μία από τις λίγες σημαίνουσες ελληνικές συμβολές στη διεθνή μελέτη του ινδοευρωπαϊκού προβλήματος.


ISBN
9789605244989
Πρώτη Έκδοση
Ιανουάριος 2018
Δέσιμο
Σκληρό
Διαστάσεις
24x17
Συντελεστές Βιβλίου
Σακελλαρίου Μιχαήλ (συγγραφέας)
Παπαδοπούλου Νατάσα (μεταφραστής)
Κατηγορίες
Κατηγορίες
Κατηγορία
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Ιστορία )
Το πνεύμα, πρωτοξάδελφος του γιακωβινισμού...Ύλη ιστορίας του βενετοκρατούμενου ελληνισμού. 13ος - 18ος αι.Οι Βάρβαροι της Ευρώπης. 200-600 μ.Χ.Οι πολλαπλές εκφάνσεις του αντι-εβραϊσμούΑνθρωπολογία του ΜαρξισμούΗ «άδηλος» ιστορία του ιατροφιλόσοφου ΕυστάθιουΟι ελληνικοί θεοί πέρα από την ΕλλάδαΟι φτωχοί και ο κοινωνικός δεσμός στον Δυτικό Μεσαίωνα
Όσοι αγόρασαν το βιβλίο αγόρασαν και
Χάρτες και ιδεολογίεςΟ βασιλεύς των ορέων1821: Η δημιουργία ενός έθνους-κράτουςΗ Ελλάδα του ΌθωναHomo DeusΑιματοβαμμένες χώρες: Η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και ΣτάλινΜετά το 1922: Η παράταση του διχασμούΙστορία του αρχαίου ελληνικού κόσμου
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^