Μπορούν οι υποτελείς να ομιλούν;

Μπορούν οι υποτελείς να ομιλούν;


Spivak Gayatri Chakravorty
Επέκεινα | Ιανουάριος 2018 | 128 σελ.
Χωρίς αξιολόγησηΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 4-10 μέρες
Τιμή Εκδότη : 13,78 €
11,71 €   (-15%)
Επισκόπηση Βιβλίου
Η Ινδή καθηγήτρια Gayatri Chajravorty Spivak έσπασε μια παράδοση 270 ετών, όταν εξελέγη πρώτη έγχρωμη γυναίκα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Columbia στο τμήμα Παράλληλων Λογοτεχνιών. Σήμερα -διεθνώς αποδεκτή ως κορυφαία πολιτική φιλόσοφος- μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ διδασκαλίας, διαλέξεων και της δουλειάς της ως ακτιβίστριας στην πατρίδα της, τη Δυτική Καλκούτα, όπου έχει οργανώσει αυτοδιοικούμενες ομάδες εκπαίδευσης και παραγωγής ανάμεσα στα πιο υποβαθμισμένα τμήματα του πληθυσμού, και μάλιστα των γυναικών.

Με το δοκίμιο "Can the subaltern speak?" έγινε παγκόσμια γνωστή, στρέφοντας το ενδιαφέρον στους πραγματικούς υποτελείς - "subaltern", που δεν είναι πια μόνο οι αμόρφωτες γυναίκες του Τρίτου κόσμου, όπως στο παράδειγμα του ανά χείρας βιβλίου, αλλά και ο καθένας που η εξουσία του στερεί σιωπηρά το δικαίωμα να εκφράζεται και να εκπροσωπείται πολιτικά.

Περνώντας από κριτική Φουκώ και Ντελέζ, γιατί κατά τη γνώμη της συνέβαλαν να παγιωθεί ένα επικρατούν δυτικο-ευρωπαϊκό υποκείμενο που ταυτοποιεί, αφομοιώνει και εμποδίζει το υποκείμενο του Τρίτου κόσμου να εμφανιστεί ως ριζικός Άλλος, υπαρκτός και ισότιμος στον Λόγο, αναζητεί επιχειρήματα στους Φρόυντ, Μαρξ και Γκράμσι, για να στραφεί τελικά στην αποδομητική μέθοδο του Ντεριντά, του οποίου το βιβλίο "Περί γραμματολογίας" μετέφρασε κατά τρόπο μνημειώδη, όταν εκείνος ήταν ακόμη πρακτικά άγνωστος.

Η καύση της χήρας στη συζυγική πυρά -το περίφημο Ινδικό sati- της δίνει την ευκαιρία να φωτίσει συγκλονιστικά το επιχείρημά της, όχι απλά φεμινιστικό, αλλά πανανθρώπινα ως διάβημα κατά της εξαίρεσης, των διακρίσεων και της καταπίεσης όσων είναι ή γίνονται ολοένα και περισσότερο "υποτελείς".
Αυθεντικός Τίτλος
Can the Subaltern Speak?
ISBN
9786185207182
Πρώτη Έκδοση
Ιανουάριος 2018
Δέσιμο
Μαλακό
Διαστάσεις
21x14
Συντελεστές Βιβλίου
Spivak Gayatri Chakravorty (συγγραφέας)
Κολύρη Χλόη (μεταφραστής)
Τριτσιμπίδας Παναγιώτης (μεταφραστής)
Γαλάνης Βαγγέλης (υπεύθυνος σειράς)
Κατηγορίες
Κατηγορία
Spivak Gayatri Chakravorty
Spivak Gayatri Chakravorty
Η Gayatri Chakravorty Spivak γεννήθηκε στην Καλκούτα το 1942. Είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν. Υόρκης, όπου διδάσκει θεωρία και κριτική της λογοτεχνίας, της θεωρίας φύλου και της κουλτούρας....
2018
Μπορούν οι υποτελείς να ομιλούν;
2006
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Multa Paucis )
Ποιος νομίζεις πως είσαι;
Όσοι αγόρασαν το βιβλίο αγόρασαν και
Στο όνομα της αξιοπρέπειαςΤο όχι δεν είναι αρκετόΠερί φασισμού και πολέμουΠώς πεθαίνουν οι δημοκρατίεςΗ τέχνη του πολέμουΡέκβιεμ για το αμερικανικό όνειροΤα απομεινάρια του φανατισμούΤα νέα πρόσωπα του φασισμού
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2021 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^