Αντιπροσωπευτικοί άνδρες

Αντιπροσωπευτικοί άνδρες

Στις Πηγές της Γνώσης

Emerson Ralph Waldo
Printa | Δεκέμβριος 2019 | 288 σελ.
Χωρίς αξιολόγησηΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 1-2 μέρες
Τιμή Εκδότη : 16,96 €
12,72 €   (-25%)
Επισκόπηση Βιβλίου
Η συλλογή απαρτίζεται από διαλέξεις που έδωσε ο σπουδαίος Αμερικανός κατά την περίοδο 1845-1846, κι επικεντρώνεται στην πνευματική συμβολή των μεμονωμένων ατόμων -o ίδιος, άλλωστε, υπήρξε ένθερμος εκφραστής του ατομικισμού- μέσα από το παράδειγμα έξι μεγάλων προσωπικοτήτων: Πλάτων, Σβέντενμποργκ, Μονταίν, Σαίξπηρ, Ναπολέων, Γκαίτε.  

Το νόημα των λόγων του, δοσμένο μέσα από μια γλώσσα θερμή και λογοτεχνική, δεν περιορίζεται απλώς στη σκιαγράφηση βιογραφικών πορτρέτων, μήτε σε μια στείρα εξιδανίκευση των προσώπων, αλλά συσπειρώνεται γύρω από τη βασική -και προσδιοριστική για τον ίδιο- ίδεα της ατομικής δημιουργίας κι εμπειρίας ως κινητήριας δύναμης μέσα στον κόσμο. 

Με τις εν λόγω διαλέξεις θέλει να εμπνεύσει τους ακροατές του, κι αφήνει παράλληλα μια τεράστια γραπτή παρακαταθήκη, συμβάλοντας στην πρώιμη πολιτισμική "αναγέννηση" της αμερικανικής ηπείρου. 

 Οι "Αντιπροσωπευτικοί άνδρες" παραμένουν επίκαιροι - στις μέρες μας, δε, καθώς ολοένα αυξάνεται το χάσμα της επαφής μας με την παράδοση και τις ύψιστες πνευματικές αξίες, αλλά και η κοινωνία πιέζει σαν έμβολο τα άτομα που θέλουν να εκφραστούν, το μήνυμα του Έμερσον συνιστά μια διέξοδο από το κενό.  

Ο σύγχρονός του Θορώ έλεγε για εκείνον: "Κριτικός, ποιητής, φιλόσοφος. [...] Η ζωή του, ζωή καλλιτέχνη. [...] Δεν υπάρχει άλλος καλύτερος κριτής ανθρώπων και καταστάσεων, [...] και η επιρροή του στους νέους είναι βαθύτερη απ οποιουδήποτε άλλου".

_
ISBN
9789606624827
Πρώτη Έκδοση
Δεκέμβριος 2019
Δέσιμο
Μαλακό
Συντελεστές Βιβλίου
Emerson Ralph Waldo (συγγραφέας)
Σταυρίδου Δήμητρα (μεταφραστής)
Κατηγορίες
Κατηγορία
Emerson Ralph Waldo
Emerson Ralph Waldo
O Ralph Waldo Emerson γεννήθηκε στη Βοστόνη (Μασαχουσέτη) στις 25 Μαΐου 1803 και πέθανε στο Κόνκορντ (Νιου Χαμσάιρ) στις 25 Απριλίου 1882....
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Στις Πηγές της Γνώσης )
ΣυνομιλίεςΨυχανάλυση και ασυνείδητο. Φαντασίωση του ασυνείδητουΠερί δουλείας και ελευθερίας του ανθρώπουΟι πρόοδοι της μεταφυσικήςΤρεις μεγάλοι μύστεςΗ διένεξη με τον EberhardΠρώτες μεταφυσικές αρχές της φυσικής επιστήμηςΗ έννοια του αρνητικού μεγέθους στη φιλοσοφία
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^