Ανδρέας Παπανδρέου: Το αίνιγμα

Ανδρέας Παπανδρέου: Το αίνιγμα


Stearns Monteagle
Βιβλιοπωλείον της Εστίας | Ιούλιος 2021 | 232 σελ.
Χωρίς αξιολόγησηΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 1-2 μέρες
Τιμή Εκδότη : 14,00 €
12,60 €   (-10%)
Επισκόπηση Βιβλίου
O πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μοντήγκλ Στερνς επιχειρεί μια αναδρομή στην ελληνική ιστορία και πολιτική του εικοστού αιώνα και διερευνά την προσωπικότητα του πρώτου σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Στη διάρκεια των τριών διπλωματικών του θητειών στην Αθήνα, ο Στερνς παρακολούθησε τη μεταμόρφωση του Παπανδρέου από φιλικό Αμερικανό οικονομολόγο σε σφοδρό αντιαμερικανό. Η μόνιμη διαμάχη ως προς το πώς και από ποιον έπρεπε να κυβερνηθεί η Ελλάδα θυμίζει τα ανεπίλυτα θέματα μεταξύ των Παπανδρέου, πατέρα και γιου. Ο Ανδρέας έφυγε από την Ελλάδα το 1940, πολιτογραφήθηκε Αμερικανός και ήταν μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ επί είκοσι χρόνια. Αντιθέτως ο Γεώργιος ήταν ακραιφνής Έλληνας: ένας πληθωρικός πολιτικός δημοκρατικών τάσεων, πρώην πρωθυπουργός και για μεγάλο διάστημα αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

Ο Στερνς ήρθε στην Αθήνα ως διπλωμάτης στις αρχές του 1958, στο αποκορύφωμα της πολιτικής αναταραχής. Τα επόμενα πέντε χρόνια γνώρισε πρώτα τον Γεώργιο και έπειτα τον γιο του. Γείτονες σε αθηναϊκό προάστιο, Αμερικανοί συμπατριώτες και ομοϊδεάτες ως προς τα μεταπολεμικά προβλήματα που ταλάνιζαν την Ελλάδα, ο Στερνς και ο Ανδρέας έγιναν γρήγορα στενοί φίλοι. Ωστόσο, με το πέρασμα των δεκαετιών, η φιλία αυτή δοκιμάστηκε πολύ.

Το ανά χείρας βιβλίο είναι –μεταξύ άλλων– μια αναψηλάφηση του Ψυχρού Πολέμου και των συνεπειών του στην Ελλάδα και στον ίδιο τον Ανδρέα, που η αμφιθυμική του προσωπικότητα γοήτευσε εξαρχής και μέχρι τέλους τον συγγραφέα.

________________________________________________________________________
Αυθεντικός Τίτλος
Gifted Greek: the enigma of Andreas Papandreou
ISBN
9789600518122
Πρώτη Έκδοση
Ιούλιος 2021
Δέσιμο
Μαλακό
Διαστάσεις
21x14
Συντελεστές Βιβλίου
Stearns Monteagle (συγγραφέας)
Μαχαιρά - Οντόνι Ελένη (μεταφραστής)
Κατηγορίες
Κατηγορία
Ετικέτες
Stearns Monteagle
Stearns Monteagle
...
2021
Ανδρέας Παπανδρέου: Το αίνιγμα
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Μαρτυρίες - Βιογραφίες )
Ο Γλέζος, ο Πικάσο και μια πέτραΗλίας Μαριολόπουλος (1900-1991)Και στην αιωνιότητα δεν θα πλήττωΟ κόσμος της Ευριπίδου και των πέριξΟδοιπορικό προς την ελευθερία: 1957-1967Μαρτυρίες από τη Δικτατορία και την ΑντίστασηΜια μαρτυρία από τον ΕμφύλιοΠαιχνίδια πολέμου
Όσοι αγόρασαν το βιβλίο αγόρασαν και
Ζήτημα θανάτου και ζωήςΔικά μου λόγιαΟι γυναίκες που επιβίωσανΈντεκα δαχτυλίδιαΡάφα: Η ιστορία μουΟι αναμνήσεις ενός μαγειριστήΗμερολόγιο ΜόσχαςΟδοιπορικό Θεσσαλονίκης
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2022 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^