Βασικό εισόδημα για όλους

Βασικό εισόδημα για όλους

Μια ριζοσπαστική και ρεαλιστική πρόταση για μια ελεύθερη κοινωνία

Vanderborght Yannick | Van Parijs Philippe
Εκδόσεις Πόλις | Νοέμβριος 2021 | 688 σελ.
Χωρίς αξιολόγησηΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 1-2 μέρες
Τιμή Εκδότη : 25,00 €
18,50 €   (-26%)
Επισκόπηση Βιβλίου
Μπορεί να ακούγεται παράλογο να καταβάλλεται εισόδημα σε όλους τους ανθρώπους, είτε εργάζονται είτε όχι, είτε αναζητούν δουλειά είτε όχι. Κι όμως, η ιδέα να παρέχεται ένα βασικό, άνευ όρων εισόδημα σε κάθε άνθρωπο, πλούσιο ή φτωχό, ενεργό ή μη, έχει υποστηριχθεί από σπουδαίους στοχαστές όπως ο Τόμας Πέιν, ο Τζον Στιούαρτ Μιλ και ο Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ. Για πολύ καιρό η ιδέα περνούσε σχεδόν απαρατήρητη, και κανείς δεν την έπαιρνε στα σοβαρά. Σήμερα όμως, καθώς το παραδοσιακό κράτος πρόνοιας λυγίζει από την πίεση, έχει αναδειχθεί παγκοσμίως σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες προτάσεις κοινωνικής πολιτικής.

Οι Philippe Van Parijs και Yannick Vanderborght παρουσιάζουν την πιο συστηματική υπεράσπιση αυτής της ριζοσπαστικής ιδέας που έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί την πιο ρεαλιστική ελπίδα μας να αντιμετωπίσουμε την οικονομική ανασφάλεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στον 21ο αιώνα.
Οι συγγραφείς συνδυάζουν με μαεστρία τη φιλοσοφία, την πολιτική και τα οικονομικά, αντιπαραβάλλοντας την ιδέα του βασικού εισοδήματος με παλαιότερες και σύγχρονες ανταγωνιστικές ιδέες για την προστασία των ανθρώπων από τη φτώχεια και την ανεργία.
Εξιστορούν την πορεία της, απαντούν στις οικονομικές και ηθικές ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί εναντίον της –όπως η υποτιθέμενη τάση του βασικού εισοδήματος να ακυρώνει τα κίνητρα και να ενθαρρύνει τους «λαθρεπιβάτες»– και εξηγούν πώς μια τόσο φαινομενικά παράλογη ιδέα μπορεί να είναι και οικονομικά βιώσιμη και πολιτικά εφικτή. Εξετάζουν, τέλος, τη σημασία του βασικού εισοδήματος στο πλαίσιο μιας όλο και πιο παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Σε μια εποχή αυξανόμενων ανισοτήτων και πολιτικών διαιρέσεων, με τις παραδοσιακές απαντήσεις σε χρονίζοντα κοινωνικά προβλήματα να μην εμπνέουν πλέον εμπιστοσύνη, το Βασικό εισόδημα για όλους μάς δίνει νέους λόγους να ελπίζουμε ότι μπορούμε ακόμα να πετύχουμε τον στόχο μιας ελεύθερης κοινωνίας και μιας συνετής οικονομίας.

_

ISBN
9789604357734
Πρώτη Έκδοση
Νοέμβριος 2021
Δέσιμο
Μαλακό
Συντελεστές Βιβλίου
Vanderborght Yannick (συγγραφέας)
Van Parijs Philippe (συγγραφέας)
Χρηστίδης Γιώργος (μεταφραστής)
Κατηγορίες
Κατηγορία
Vanderborght Yannick
Vanderborght Yannick
Ο Γιανίκ Βαντερμπόρχτ είναι καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Saint-Louis των Βρυξελλών και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν....
2021
Βασικό εισόδημα για όλους
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Πολιτική )
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άραγε, μόνο για τους αφελείς;Ταξίδι στο κράτοςΟι ιδέες της προόδου και της συντήρησηςΣτο κόκκινο σακίδιοΕναντίον του μίσουςΗ πολιτιστική επανάσταση του ναζισμούΟι καπιταλισμοί στη δίνη της πανδημίαςΆγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά
Όσοι αγόρασαν το βιβλίο αγόρασαν και
Για τον εθνικισμόΈνα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιάΗ τέταρτη πολιτική θεωρία
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^