Τα μάτια του δέρματος

Τα μάτια του δέρματος

Η αρχιτεκτονική και οι αισθήσεις

Pallasmaa Juhani
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης | Σεπτέμβριος 2022 | 192 σελ.
Χωρίς αξιολόγησηΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 2-3 μέρες
Τιμή Εκδότη : 18,00 €
12,96 €   (-28%)
Επισκόπηση Βιβλίου
Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησαν, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, Τα μάτια του δέρματος δεν άργησαν να καθιερωθούν ως ένα κλασικό κείμενο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής θεωρίας.

Στις σελίδες τους ο Φινλανδός αρχιτέκτονας και στοχαστής Γιούχανι Πάλλασμαα, ο οποίος προλογίζει την ελληνική έκδοση, εκφράζει μια χειροπιαστή αρχιτεκτονική πρόθεση· σε μια εποχή κατά την οποία κυριαρχεί η ψηφιακή εικόνα και το χέρι του αρχιτέκτονα το έχει αντικαταστήσει ο ψηφιακός σχεδιασμός, η αρχιτεκτονική, για να εκφράσει ανθρώπινες ψυχολογικές ποιότητες και να επαναφέρει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο ως σωματική ύπαρξη, πρέπει να απαλλαγεί από τον οφθαλμοκεντρισμό της και να απευθυνθεί σε όλες τις αισθήσεις, όχι μόνο στην όραση αλλά και στην αφή, στην ακοή, στην όσφρηση, ακόμα και στη γεύση· οφείλει να δώσει έμφαση στη συνολική χωρική εμπειρία του κτιρίου.

Το δοκίμιο συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγή του καθηγητή Πήτερ ΜακΚήθ στη ζωή, στο έργο και στη διανοητική πορεία του Γιούχανι Πάλλασμαα.

Τα κείμενα εικονογραφούνται με 41 φωτογραφίες και σχέδια.


Αυθεντικός Τίτλος
The Eyes of the Skin. Architecture and the Senses
ISBN
9789605248840
Πρώτη Έκδοση
Σεπτέμβριος 2022
Δέσιμο
Μαλακό
Διαστάσεις
21x14
Συντελεστές Βιβλίου
Pallasmaa Juhani (συγγραφέας)
Τουρνικιώτης Γιάννης (μεταφραστής)
Τουρνικιώτης Παναγιώτης (μεταφραστής)
Σουλτάνης Παναγιώτης (επιμελητής)
Κατηγορία
Pallasmaa Juhani
Pallasmaa Juhani
Ο αρχιτέκτονας και θεωρητικός της αρχιτεκτονικής Γιούχανι Πάλλασμαα (Juhani Pallasmaa) γεννήθηκε το 1936 στο Χέμεενλιννα της Φινλανδίας. Διετέλεσε πρύτανης του Ινστιτούτου Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Ελσίνκι (1970–1972), αναπληρωτής καθηγητ...
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Αρχιτεκτονική )
Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικήςΑρχιτεκτονική ποιητικήΔώδεκα δοκίμια για τον άνθρωπο, την τέχνη και την αρχιτεκτονική, 1980-2018
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^