Ήταν μια εποχή φωτάς! Εκ βαθέων φωνές του παρελθόντος

Ήταν μια εποχή φωτάς! Εκ βαθέων φωνές του παρελθόντος

Μια προσέγγιση της εποχής του εμφυλίου μέσα από τις εμπειρίες αυτών που τον έζησαν

Σάνδρης Βασίλης
Επίκεντρο | Μάιος 2023 | 496 σελ.
Χωρίς αξιολόγησηΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 2-3 μέρες
Τιμή Εκδότη : 26,00 €
23,40 €   (-10%)
Επισκόπηση Βιβλίου
Η παρούσα έρευνα βασισμένη σε 171 μαρτυρίες ανθρώπων κάθε παράταξης από ολόκληρη την κεντρική και βόρεια χώρα, αποσκοπεί στη διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούσαν στην ελληνική ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της ταραγμένης δεκαετίας 1940-50, στα αίτια που προκάλεσαν τις συγκρούσεις μέσα στο χωριό και τη συμβολή τους στον γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο.Αν και η σχετική βιβλιογραφία είναι ογκωδέστατη, νομίζουμε ότι η διερεύνηση του τρόπου που έζησαν οι κάτοικοι της υπαίθρου τον εμφύλιο στο χωριό τους είναι ελάχιστες και αυτές που υπάρχουν συνήθως μονομερείς.Συγκεντρώθηκαν μαρτυρίες από νέους την εποχή εκείνη που είχαν καταταγεί αυτοβούλως ή κατόπιν διώξεων στον ΔΣΕ, από νέους οι οποίοι στρατολογήθηκαν βιαίως, από νέους οι οποίοι δεν είχαν κάποια κομματική τοποθέτηση, καθώς και από παιδιά οι γονείς των οποίων είχαν τοποθετηθεί ή αναγκάστηκαν να το κάνουν σε μια πλευρά.Μέσα από την ανάλυση των μαρτυριών, την αντιπαραβολή μεταξύ τους, αλλά και με τη βιβλιογραφία, γίνεται προσπάθεια ανασύστασης των γεγονότων μέσω της αντικειμενοποίησης των ατομικών εμπειριών.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου περιγράφονται οι μηχανισμοί της μνήμης και η συμβολή των μαρτυριών στη μελέτη του ιστορικού γίγνεσθαι.
Στο δεύτερο παρατίθενται τα συμπεράσματα του συγγραφέα ως Σύνοψη.
Στο τρίτο ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα όλων των μαρτυριών ανά περιοχή.
Ένα σύντομο Ιστορικό πλαίσιο παρατίθεται στην αρχή κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος της χώρας, καθώς επίσης και εκεί όπου έλαβαν χώρα σημαντικά γεγονότα.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα και στους αφανείς να περιγράφουν το βίωμά τους και να συμβάλλουν έτσι, παράλληλα με άλλες πηγές, στην καταγραφή της ιστορίας.


ISBN
9786182043172
Πρώτη Έκδοση
Μάιος 2023
Δέσιμο
Μαλακό
Διαστάσεις
24x17
Βάρος(Kg)
0.830
Συντελεστές Βιβλίου
Σάνδρης Βασίλης (συγγραφέας)
Κατηγορίες
Κατηγορία
Λίστες
Σάνδρης Βασίλης
Σάνδρης Βασίλης
Ο Βασίλης Σάνδρης γεννήθηκε στη Λαμία το 1947. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο στη Λάρισα σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε για επτά χρόνια στη Γερμανία. Επανερχόμενος στη Λάρισα το 1982 άσκησε...
2023
Ήταν μια εποχή φωτάς! Εκ βαθέων φωνές του παρελθόντος
2018
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Ιστορία )
Ο ελληνικός εμφύλιος: Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητεςΌταν ξέσπασε η βίαΥπόθεση ΚατίνΗ Ευρώπη του 18ου αιώναΟ Βιντάλ και οι δικοί τουΗ ληστεία στην Ελλάδα (19ος αι.)
Όσοι αγόρασαν το βιβλίο αγόρασαν και
Από μένα αυτά…Αναφορά στον ΓκρέκοΟνειρεύτηκα τη ΔιδώΕξήντα χρόνια τρύγοςΜια φυσιολογική ζωή
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2023 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^