Εθνικές επέτειοι

Εθνικές επέτειοι

Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας

Συλλογικό έργο
Αλεξάνδρεια | Οκτώβριος 2023 | 272 σελ.
Χωρίς αξιολόγησηΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 2-3 μέρες
Τιμή Εκδότη : 19,91 €
17,91 €   (-10%)
Επισκόπηση Βιβλίου
Οι μελέτες αυτού του συλλογικού τόμου θέτουν υπό διερεύνηση τη διαχείριση της μνήμης και της ιστορίας, εστιάζοντας σε κρίσιμες πτυχές των δύο καθιερωμένων εθνικών επετείων (25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου), αλλά και προεκτείνοντας τη συζήτηση στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, το Ολοκαύτωμα, την Απελευθέρωση του 1944 και τη μνήμη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα από τις τελετουργίες των εθνικών επετείων (παρελάσεις, εορτασμούς, δρώμενα κ.λπ.) εμπεδώνεται στην ελληνική κοινωνία η αίσθηση του κοινού παρελθόντος και τονώνεται η εθνική ταυτότητα και ενότητά της. Γι’ αυτό οι εθνικές επέτειοι αναφέρονται στα πιο κρίσιμα από τα ηρωικά γεγονότα της ιστορίας, όπως η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου. Αντιθέτως, διαιρετικά επεισόδια, όπως ο εμφύλιος πόλεμος, έχουν ελάχιστες πιθανότητες να καθιερωθούν ως εθνικές εορτές. Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, εκτός από τις ένδοξες σελίδες, θέση στο εθνικό εορτολόγιο βρίσκουν και ορισμένα συλλογικά τραύματα βίας και προσφυγιάς: στιγμές που αναδεικνύουν το έθνος ως θύμα βάρβαρων αλλοεθνών, όπως η 19η Μαΐου και η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρες μνήμης «της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» και της Μικρασιατικής Καταστροφής αντίστοιχα.

Οι εθνικές επέτειοι δίνουν επίσης την ευκαιρία στην κρατική εξουσία να ενισχύσει την εικόνα και τη νομιμοποίησή της. Η ιεραρχική σχέση ανάμεσα στην εξουσία και το πλήθος αναδύεται από την ίδια την αρχιτεκτονική και το τελετουργικό των εορτών, ενώ οι στρατιωτικές παρελάσεις είναι η επιτομή της επίδειξης πολεμικής ισχύος στη δημόσια σφαίρα. Εν κατακλείδι, οι καθιερωμένες τελετές συνθέτουν μια δημόσια εικονογραφία με υψηλή συμβολική αξία: επιδεικνύουν τη ζωτικότητα του έθνους, κινητοποιούν αισθήματα ταύτισης και υπερηφάνειας, προβάλλουν την κρατική ισχύ και καλούν σε συσπείρωση γύρω από την εξουσία. 

Συγγραφείς: Αιμιλία Σαλβάνου, Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Χάρης Αθανασιάδης, Τζένη Λιαλιούτη, Σταυρούλα Σύρου, Ραϋμόνδος Αλβανός, Πολυμέρης Βόγλης, Παναγιώτης Κιμουρτζής, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Άννα Μανδυλαρά, Λήδα Παπαστεφανάκη, Λάμπρος Φλιτούρης, Έλλη Λεμονίδου, Ελένη Πασχαλούδη, Ελένη Μαμουλάκη, Ελένη Κούκη, Χρήστος Δερμεντζόπουλος


ISBN
9786182230220
Πρώτη Έκδοση
Οκτώβριος 2023
Δέσιμο
Μαλακό
Διαστάσεις
24x17
Συντελεστές Βιβλίου
Συλλογικό έργο (συγγραφέας)
Αθανασιάδης Χάρης (επιμελητής)
Βόγλης Πολυμέρης (επιμελητής)
Κατηγορίες
Κατηγορία
Λίστες
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία )
Η επιδίωξη της ΕυρώπηςΟι Νέοι Δρόμοι του ΜεταξιούΚαταστροφέςΤουρκία: Η αντιπολίτευση στην ιστορίαΠροσωπικότητα και εξουσίαΗ Ρωσική Αυτοκρατορία και ο Ελληνικός ΚόσμοςΗ αναδιαμόρφωση του νεωτερικού κόσμου. 1900-2015Δυναμική αντίσταση
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^