#Bookblog

Η Βασιλική Γραμμένου διαβάζει το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο

Συνήθως αποφεύγω να διαβάζω βιβλία τύπου best seller τα οποία «μοστράρουν» σε μεγάλα stand στην είσοδο μεγάλων γνωστών βιβλιοπωλείων. Προτιμώ τα μικρά βιβλιοπωλεία, με το δικό τους προσωπικό χαρακτήρα. Ένα τέτοιο είναι και το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο.
Τι ειρωνεία, όμως, μια μέρα μπήκα σ’ ένα από αυτά τα μεγάλα γνωστά βιβλιοπωλεία, και το είδα εκεί μπροστά μου να με κοιτά πονηρά. Ο τίτλος του -οξύμωρος σε σχέση με το μέρος που βρισκόμουν- μου τράβηξε την προσοχή. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό. Το έπιασα στα χέρια μου, για να διαβάσω το οπισθόφυλλο. Χωρίς δεύτερη σκέψη το αγόρασα αμέσως.

*

Το θέμα του είναι τόσο ελκυστικό και πρωτότυπο. Φαντάζεσαι ότι υπάρχει στ’ αλήθεια αυτό το μικρό πλωτό βιβλιοπωλείο και νιώθεις αμέσως την επιθυμία να γνωρίσεις τον ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη του. Αυτοαποκαλείται «λογοτεχνικός φαρμακοποιός» και συνταγογραφεί βιβλία αντί για φάρμακα.

Πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες, που οφείλονται σε έντονο στρες, θα μπορούσαν να ξεπεραστούν μ’ αυτόν τον απλό τρόπο, διαβάζοντας ένα όμορφο βιβλίο. Όχι ένα οποιοδήποτε βιβλίο όμως, αλλά εκείνο που ταιριάζει στον ψυχισμό και τη διάθεση σου στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σου. Αυτό το μοναδικό χάρισμα έχει ο ήρωας του βιβλίου, να αναγνωρίζει ποιο βιβλίο πρέπει να διαβάσεις και ποιο όχι.

Διαβάζοντας το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο δημιουργήθηκαν μέσα μου δύο αντιφατικές τάσεις για γέλιο και κλάμα. Έπιασα από την αρχή τον εαυτό μου να γελά, όταν ο «λογοτεχνικός φαρμακοποιός» αρνείται να πουλήσει ένα βιβλίο σε μια κυρία, γιατί πιστεύει ότι δεν πρέπει να το διαβάσει. Καταλήγουν σ’ ένα γερό καυγά, με αποτέλεσμα η κυρία να φύγει κλαίγοντας και να ξαναγυρίσει πάλι κλαίγοντας μετά από λίγες ώρες, για να αγοράσει το βιβλίο που της πρότεινε ο περίεργος αυτός βιβλιοπώλης.

Γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρoν, όταν ο συγγραφέας του βιβλίου, που αρνείται να πουλήσει ο βιβλιοπώλης, παρακολουθεί από μακριά τη σκηνή και στη συνέχεια γίνεται ο καλύτερός του φίλος. Κάνουν μαζί ένα μεγάλο ταξίδι με το πλωτό βιβλιοπωλείο, γνωρίζουν τόπους και ανθρώπους και ζουν αξέχαστες εμπειρίες που αλλάζουν για πάντα τη ζωή τους.

Ο «λογοτεχνικός φαρμακοποιός» μπορεί να τους γιατρέψει όλους εκτός από τον εαυτό του. Ο σκοπός του ταξιδιού του είναι ιερός γι’ αυτόν και μυστικός για τους συνταξιδιώτες του. Στο τέλος, όπως ταιριάζει σε κάθε επιτυχημένο λογοτεχνικό έργο, επέρχεται με τρόπο όμορφο κι ομαλό η αριστοτελική «κάθαρσις» για τους ήρωες και για τον αναγνώστη.

*

Ξεκίνησα να διαβάζω το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο, ενώ ήμουν σε μια πισίνα και απολάμβανα τον ήλιο με φίλους. Καταλήξαμε να τους διακόπτω συνέχεια, για να τους διαβάσω αποσπάσματα κι ατάκες από το βιβλίο. Ήθελα να μοιραστώ μαζί τους αυτά που διάβαζα. Σου δημιουργεί αυτή τη διάθεση το βιβλίο. Δε θέλεις να το κρατήσεις για τον εαυτό σου.

Η αλήθεια είναι ότι είχα καιρό να ενθουσιαστώ τόσο μ’ ένα βιβλίο. Αλλά ο δικός μου λόγος είναι ίσως λίγο ιδιαίτερος. Ήταν για μένα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Μου έδωσε τόσες ιδέες και εναύσματα δημιουργικής γραφής όσο κανένα άλλο βιβλίο. Γι’ αυτό και έχει μια ιδιαίτερη θέση στη δική μου συλλογή εμπειριών.

Η γλώσσα του είναι πολύ όμορφα μελετημένη, η σύλληψη της ιδέας είναι εμπνευσμένη και η συγγραφέας έχει πραγματικό ταλέντο στην απόδοση των σκέψεών της και στη δημιουργία κοινωνικών προβληματισμών με τόσο έντεχνο τρόπο, ώστε να αποφεύγει το διδακτισμό.

Κατά τη γνώμη μου, η δυναμική των λέξεων που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι καθοριστική για την επιτυχία του βιβλίου. Στο Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο όλες οι λέξεις δημιουργούν όμορφες εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Από αυτό το πολύ προσεγμένο σύνολο, μόνο μία λέξη είναι περιττή και θα έπρεπε να λείπει. Προκαλώ όποιον το διαβάσει να την ανακαλύψει.

___________________




___________________

Η Βασιλική Γραμμένου ειναι Φιλόλογος με Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Εκπαίδευση. Διδάσκει την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη/ξένη και είναι εμψυχώτρια σε Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής. Ζει και εργάζεται στην Κέρκυρα.


^Δείτε το βιβλίο
εδώ





© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^