#Bookblog

Στον Τζορτζ Σάντερς το Βραβείο Booker 2017

Ο Τζορτζ Σάντερς απέσπασε το Βραβείο Man Booker 2017 για το μυθιστόρημά του «Lincoln in the Bardo», όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Οκτωβρίου στην καθιερωμένη επίσημη τελετή απονομής στο Γκίλντχολ του Λονδίνου.

Ο 58χρονος αμερικανός συγγραφέας είναι, βασικώς, ένας εξαίρετος διηγηματογράφος αλλά και το πρώτο του μυθιστόρημα είναι εντυπωσιακό εξαιτίας, ακριβώς, της ασυνήθιστης φόρμας του.

Η εφετινή κριτική επιτροπή, με επικεφαλής τη βαρόνη Λόλα Γιανγκ, περιέγραψε το βιβλίο ως «μοναδικό» και «πρωτοποριακό» μεταξύ άλλων.

Ο Τζoρτζ Σάντερς αφορμάται από ένα πραγματικό περιστατικό - μας μεταφέρει στον Φεβρουάριο του 1862 - και καταφέρνει να ενορχηστρώσει μια εκκωφαντική αφήγηση, έναν αλλόκοτο χορό από ετερόκλητες και διαπλεκόμενες φωνές που πλαισιώνουν τη νυχτερινή επίσκεψη του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν στο κοιμητήριο της Τζορτζτάουν.

Ο τελευταίος, ένας τεθλιμμένος πατέρας, θέλησε να περάσει λίγο χρόνο ακόμη με το άψυχο σώμα του 11χρονου γιου του Γουίλι, ο οποίος είχε πεθάνει μερικές ημέρες πριν από τυφοειδή πυρετό και είχε κηδευτεί σε μαρμάρινη κρύπτη.

Τα πάντα εδώ συντελούνται σε ένα μυθιστορηματικό «Μπάρντο», σε μια αμφίσημη μεθόριο βουδιστικής εμπνεύσεως, σε μια ενδιάμεση μεταβατική συνθήκη μεταξύ θανάτου και επαναγέννησης, όπου «τα φαντάσματα αυτών που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή και αυτών που έχουν πεθάνει, από καιρό, συνυπάρχουν».

Ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου είναι Λήθη και Λίνκολν (μτφρ. Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης, εκδόσεις Ικαρος).



Το Bραβείο Man Booker συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών. Aπονέμεται από το 1969 στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Ως το 2013 δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν οι πολίτες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της Ιρλανδίας και της Ζιμπάμπουε, δηλαδή Βρετανοί και κάτοικοι πρώην βρετανικών αποικιών. Από το 2014 συμμετέχουν και συγγραφείς του Νέου Κόσμου (ΗΠΑ).

Απονεμήθηκε εφέτος για 49η χρονιά. Σε όσους έχουν τιμηθεί με το βραβείο στο παρελθόν -31 άνδρες και 16 γυναίκες- συγκαταλέγονται οι Σάλμαν Ρούσντι, Καζούο Ισιγκούρο, Μάργκαρερ Άτγουντ, Τζούλιαν Μπαρνς, η δυο φορές βραβευθείσα Χίλαρι Μαντέλ αλλά και συγγραφείς που διακρίθηκαν αργότερα με το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, όπως ο Β. Σ. Νάιπολ, ο Τζ. Μ. Κουτσί, η Ναντίν Γκόρντιμερ και η Άλις Μονρό.








© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^