#Bookblog

Πώς ο Σενέκας μού έσωσε τη ζωή

Ο Κλέυ Νιούμαν έπιασε πάτο πολύ νέος και ξεπέρασε τη δοκιμασία του μέσα από μια μακρά διαδικασία αυτογνωσίας. Στα είκοσι τέσσερα χρόνια του απαρνήθηκε τις συμβουλές των ψυχιάτρων και τη βοήθεια των αντικαταθλιπτικών. Ξεκίνησε ένα μοναχικό ταξίδι, το οποίο κράτησε επτά χρόνια και τον οδήγησε στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία, αναζητώντας εμπειρίες που θα τον μεταμόρφωναν και χρήσιμες γνώσεις που θα έδιναν ένα καινούριο νόημα στη ζωή του.

Ο λεγόμενος δυτικός κόσμος δεν είχε ποτέ άλλοτε τέτοια αφθονία υλικών πραγμάτων, αλλά και τόση αγωνία υπαρξιακή και πνευματική, που πολλές φορές μάς οδηγεί σε υπέρμετρη λήψη φαρμάκων, αντικαταθλιπτικών και άλλων.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όσους από εμάς θέλουμε να κατανοήσουμε τη φύση και τις αιτίες που μας κάνουν να υποφέρουμε. Με τη βοήθεια της στωικής φιλοσοφίας, μπορούμε όλοι να μάθουμε να ζούμε μια καλή, μια ευτυχισμένη ζωή. Αυτό υποστηρίζει ο Κλέυ Νιούμαν, προτάσσοντας αξίες όπως η ταπεινότητα, η αυτογνωσία, η αποδοχή, η συμπόνια και η εμπιστοσύνη, αξίες αναπόσπαστες από την ανθρώπινη φύση.

***

Στην περίπτωση που θέλεις να συνεχίσεις εμβαθύνοντας στη φιλοσοφία του στωικισμού γενικά και στο έργο του Λεύκιου Ανναίου Σενέκα ειδικότερα,
σου προτείνω από καρδιάς τα ακόλουθα βιβλία:

Tα εις εαυτόν του Μάρκου Αυρήλιου
Οι επτά συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων του Στίβεν Κοβέυ
Εγχειρίδιον του Επίκτητου
Το νόημα της ζωής του Βίκτορ Φρανκλ
Επιστολές στον Λουκίλιο του Λεύκιου Ανναίου Σενέκα
Ηθικές πραγματείες του Λεύκιου Ανναίου Σενέκα
Οι Στωικοί: Επίκτητος, Σενέκας και Μάρκος Αυρήλιος

Και παρόλο που δεν υπάρχουν δημοσιευμένα βιβλία επ΄ αυτού,
σου προτείνω και πάλι να εμβαθύνεις στα διδάγματα του Χεράρδο Σμέντλινγκ,
τα οποία μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο.

Κ.Ν.








© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^