#Bookblog

Επίλεκτα από τις εκδόσεις Οξύ / Μικρά βιβλία, Μεγάλες σκέψεις

Δυτική σκέψη και ανατολική φιλοσοφία, φλεγματική χιουμοριστική γραφή και δοκίμια, ποίηση και η λεγόμενη «μικρή πεζογραφία» – κείμενα όλα που σφράγισαν την εποχή τους.

***

Επιβλητικό μέσα στην απλότητα και τη συντομία του, το Αν του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1910 και δεκαετίες αργότερα, το 1995, αναδείχτηκε κατόπιν ψηφοφορίας ως το πιο αγαπημένο ποίημα ολόκληρης της βρετανικής λογοτεχνίας.

Στην κλασική «μικρή» και άκρως συμβολική ιστορία του Τζακ Λόντον  με τον τίτλο Η φωτιά, ένας ανώνυμος άντρας επιχειρεί να διασχίσει τα δάση του Καναδά με το θερμόμετρο να δείχνει μείον 60 βαθμούς Κελσίου.  Θα αποδειχθεί τελικά ο άνθρωπος ικανός να δαμάσει την άγρια και αμείλικτη φύση;

Ο Μικρομέγας του Βολταίρου  είναι ένας σύντομος μα ανεπανάληπτος διαπλανητικός διάλογος από τον θεμελιωτή του Διαφωτισμού, που ίσως και να επινόησε με αυτό το έργο αυτό που σήμερα αποκαλούμε «επιστημονική φαντασία».

Δύο εξαιρετικά δοκίμια από τον σπουδαίο στοχαστή Χένρι Ντέιβιντ Θόρω (ή Θορώ): Το Περπατώντας βασίζεται σε δύο διαλέξεις που έδωσε προς το τέλος της ζωής του (το 1862) και συνοψίζει τις ιδέες του για τη φύση και τον άνθρωπο όπως διαμορφώθηκαν κατά τη μόνιμη παραμονή του στα δάση. Και η Πολιτική ανυπακοή, μια οικουμενικού χαρακτήρα διακήρυξη της ανεξαρτησίας του ατόμου,  που θα εμπνέει για πολλά χρόνια ακόμη όσους επιλέγουν να σκέφτονται και να πράττουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Το Βιβλίο του τσαγιού του Κακούζο Οκάκουρα μεταφέρει εδώ και πάνω από έναν αιώνα την ανεξάντλητη κουλτούρα της Ασίας στη Δύση.

Οι τεμπέλικες σκέψεις ενός τεμπέλη, του Τζέρομ Κλάπκα Τζέρομ μια μνημειώδης πραγματεία για όλα τα μεγάλα ζητήματα της ζωής (από τον έρωτα και την τεμπελιά μέχρι τις αφραγκίες και τα επιπλωμένα διαμερίσματα), από τον «πρέσβη» του βρετανικού χιούμορ.


Δείτε τα βιβλία της σειράς εδώ







© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^