#Bookblog

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022: Απονέμεται στη Γαλλίδα συγγραφέα Annie Ernaux

Το Βραβείο Νόμπελ 2022 απονέμεται στη Γαλλίδα συγγραφέα Annie Ernaux «για το θάρρος και την κλινική οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

Η Γαλλίδα συγγραφέας Annie Ernaux γεννήθηκε το 1940 και μεγάλωσε στη μικρή πόλη Yvetot της Νορμανδίας, όπου οι γονείς της είχαν ένα καφέ – παντοπωλείο. Η πορεία της προς τη συγγραφή ήταν μακρά και επίπονη.

Στο κείμενό της, η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022, Annie Ernaux, εξετάζει με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες μια ζωή που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες σχετικά με το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη. Έχει γράψει πάνω από τριάντα λογοτεχνικά έργα.

Στο «L’occupation» (2002) η Ernaux ανατέμνει την κοινωνική μυθολογία του ρομαντικού έρωτα. Με βάση σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο που καταγράφει την εγκατάλειψή της από έναν εραστή, εξομολογείται και επιτίθεται σε μια εικόνα του εαυτού της που βασίζεται σε στερεότυπα. Η γραφή γίνεται ένα αιχμηρό όπλο που αναλύει την αλήθεια.

Η ίδια έχει πει ότι το γράψιμο είναι μια πολιτική πράξη, που ανοίγει τα μάτια μας μπροστά στην κοινωνική ανισότητα. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί τη γλώσσα ως «μαχαίρι», όπως το αποκαλεί, για να σκίσει τα πέπλα της φαντασίας.

Με μεγάλο θάρρος και κλινική οξύνοια, η Annie Ernaux αποκαλύπτει την αγωνία της εμπειρίας της τάξης, περιγράφοντας την ντροπή, την ταπείνωση, τη ζήλια ή την αδυναμία να δεις ποιος είσαι, έχει πετύχει κάτι αξιοθαύμαστο και διαρκές.

Πιστεύει στη λυτρωτική δύναμη της γραφής. Το έργο της είναι ασυμβίβαστο και γραμμένο σε απλή γλώσσα, καθαρό.

*Δείτε τα βιβλία της εδώ


Πηγή: ertnews





© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^