Το καλλιτεχνικό ένστικτο

Το καλλιτεχνικό ένστικτο

Ομορφιά, απόλαυση και η εξέλιξη του ανθρώπου

Dutton Denis
Εκδόσεις Κάτοπτρο | Απρίλιος 2017 | 416 σελ.
Χωρίς αξιολόγησηΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 1-2 μέρες
Τιμή Εκδότη : 28,62 €
21,47 €   (-25%)
Επισκόπηση Βιβλίου

To Καλλιτεχνικό ένστικτο γεφυρώνει δύο συναρπαστικά και αμφιλεγόμενα πεδία, την τέχνη και την εξελικτική επιστήμη, σε μια προκλητική εργασία που θα αλλάξει διά παντός τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την τέχνη —από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη μουσική και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον χορό έως την αρχιτεκτονική.

Ο Denis Dutton ισχυρίζεται ότι τα ανθρώπινα γούστα στην τέχνη είναι χαρακτηριστικά της εξέλιξής μας, διαμορφωμένα από τη φυσική επιλογή, και όχι «κοινωνικές κατασκευές» του πολιτισμικού μας περιβάλλοντος, όπως διατείνεται η κριτική της τέχνης και η ακαδημαϊκή θεωρία κατά τον τελευταίο αιώνα. Η αγάπη μας για την τέχνη είναι έμφυτη και πολλές από τις αισθητικές προτιμήσεις μας —όπως αυτή για τα τοπία τύπου σαβάνας, με νερά και πλούσια βλάστηση— καθολικές. Υποστηρίζει επίσης, με ορθολογισμό και ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, ότι η κριτική της τέχνης πρέπει να θεμελιωθεί στην κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης, όχι σε μια αφηρημένη «θεωρία»· και διατυπώνει μια πρόταση εξόδου από το άχαρο πεδίο των πολιτισμικών διαμαχών, αποκαθιστώντας τον ρόλο της ομορφιάς, της απόλαυσης και των δεξιοτήτων ως ουσιωδών αισθητικών αξιών.

Είναι φανερό ότι το Καλλιτεχνικό ένστικτο θα προκαλέσει συζητήσεις στους επιστημονικούς κύκλους και αντιπαραθέσεις στον κόσμο της τέχνης, καθώς προσφέρει ριζικά νέα γνώση για τη φύση της τέχνης και τη λειτουργία του ανθρώπινου νου.

  --------------------------------------------------

 Είπαν για το βιβλίο

 ● «Το βιβλίο σκιαγραφεί υπέροχα το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών, συνδέοντας την αισθητική και την κριτική με την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης από τη σκοπιά της γνωσιακής και της βιολογικής επιστήμης. Ο Dutton επένδυσε διανοητικά στο θέμα του όσο κανείς άλλος. Με την ευρυμάθειά του, τη διορατικότητα και το ελκυστικό του ύφος κατάφερε μια τολμηρή όσο και πρωτότυπη συνεισφορά σε τούτο το συναρπαστικό νέο πεδίο.»
Steven Pinker, Πανεπιστήμιο Harvard


«Ένα εκπληκτικό βιβλίο, [...] μια πλούσια και πειστική μελέτη για τον κεντρικό ρόλο της τέχνης στην εξέλιξη του είδους μας. [...] Τα επιχειρήματα του Dutton είναι συνεκτικά και εμπεριστατωμένα.»
Independent


«Το Καλλιτεχνικό ένστικτο είναι ένα βιβλίο που χαρακτηρίζεται από σκέψη ζωηρή, και γεμάτη αυτοπεποίθηση. [...] Ένα ασυνήθιστα ενδιαφέρον τόλμημα για τη θεωρία της αισθητικής.»
Julian Bell, The New York Review of Books


«...Διαβάστε το βιβλίο του Dutton: Η δεξιοτεχνική του γνώση για την τέχνη σε συνδυασμό με τη συναρπαστική του πρόζα το καθιστούν ένα έργο ομορφιάς.»
—Newsweek


«...Ο Dutton είναι ένας γλαφυρός συγγραφέας και το βιβλίο του, στο οποίο προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της τέχνης και της επιστήμης, αξίζει τον θαυμασμό μας. [...]»
The Washington Post


«Ουσιαστική συνεισφορά σε μια διαμάχη που θα έπρεπε να μας απασχολεί καιρό τώρα. [...]»
The New Scientist


«...Ο τίτλος του βιβλίου είναι και το συμπέρασμα του Denis Dutton. Μέσα στις σελίδες του μάς δείχνει πώς η αισθητική θεωρία συνδέεται με το βαθύτερο επίπεδο της βιολογικής και γνωστικής μας προϊστορίας, καθώς και ότι τα γούστα μας —αυτές οι αμφιταλαντευόμενες και χειραγωγήσιμες ροπές— προέκυψαν στη διάρκεια του Πλειστοκαίνου, δίχως έκτοτε να έχουν αλλάξει ουσιαστικά. [...]»
Guardian


«Βαθύ, διορατικό και διεισδυτικό. [...] Ο Dutton, σε αυτό το σχετικά μικρό βιβλίο, αγγίζει όλα τα κεντρικά ζητήματα της αισθητικής θεωρίας και τα διαφωτίζει ένα προς ένα. [...] Τα πειστικά του επιχειρήματα ρίχνουν φως στον ρόλο που διαδραματίζει η τέχνη στη ζωή μας, όποια και αν είναι η προέλευσή της.»
Antony Gottlieb, The New York Review of Books

_______________________

Αυθεντικός Τίτλος
The Art Instinct
ISBN
9786185111632
Πρώτη Έκδοση
Απρίλιος 2017
Δέσιμο
Πανόδετο
Διαστάσεις
21x14
Βάρος(Kg)
0.750
Συντελεστές Βιβλίου
Dutton Denis (συγγραφέας)
Τομάρας Δημήτρης (μεταφραστής)
Καραμανλίδης Αζαρίας Α. (επιμελητής)
Μάμαλης Αλέκος (επιμελητής)
Κατηγορία
Ετικέτες
Dutton Denis
Dutton Denis
Ο Denis Dutton (1944-2010) ήταν διαπρεπής φιλόσοφος, συγγραφέας και γκουρού των ψηφιακών μέσων· τον χαρακτήριζε ευρυμάθεια και πολυπραγμοσύνη. Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, σπούδασε και δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Ήταν ο ιδρυτής και ο ...
2017
Το καλλιτεχνικό ένστικτο
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Βιολογία και Εξέλιξη )
Η βαθιά ιστορία μαςΟι τέσσερις καβαλάρηδεςΠροσχέδιοΗ δοκιμασία του μαρσμέλοουΗ μουσική ως βιολογίαΤο εγωιστικό γονίδιο (Τεσσαρακονταετής επετειακή έκδοση)Το Νόημα της Ανθρώπινης ΎπαρξηςΗ μωρία των ανοήτων
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2021 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^