Ορθολογισμός τώρα

Ορθολογισμός τώρα

Τι είναι. Γιατί μοιάζει σπάνιος. Γιατί έχει σημασία.

Pinker Steven
Διόπτρα | Νοέμβριος 2022 | 496 σελ.
Χωρίς αξιολόγησηΔιαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστολή σε 1-2 μέρες
Τιμή Εκδότη : 19,90 €
17,91 €   (-10%)
Επισκόπηση Βιβλίου
Μπορεί ένα βιβλίο που θα διαβάσουμε να μας κάνει πιο ορθολογιστές;
Μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί υπάρχει τόσος παραλογισμός στον κόσμο;
Ο Steven Pinker, συγγραφέας του βιβλίου Διαφωτισμός τώρα (το «νέο αγαπημένο βιβλίο όλων των εποχών» του Bill Gates), απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Σήμερα η ανθρωπότητα οδηγεί την επιστημονική κατανόηση σε νέα ύψη, αλλά ταυτόχρονα μοιάζει να χάνει τα λογικά της.
Πώς μπορεί ένα είδος που ανέπτυξε εμβόλια για τον Covid-19 σε λιγότερο από έναν χρόνο να παράγει τόσες ψευδείς ειδήσεις, τόσους κομπογιαννιτισμούς, τόσες θεωρίες συνωμοσίας;

Ο Pinker απορρίπτει το κυνικό κλισέ ότι οι άνθρωποι απλώς είναι παράλογοι – άνθρωποι των σπηλαίων, φορτωμένοι προκαταλήψεις, πλάνες και ψευδαισθήσεις.
Στην πραγματικότητα, σκεφτόμαστε με τρόπους που είναι λογικοί όταν δρούμε στο πλαίσιο της χαμηλής τεχνολογίας όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, αλλά δεν κατορθώνουμε να εκμεταλλευτούμε τα ισχυρά εργαλεία του ορθολογισμού που έχουμε ανακαλύψει κατά τη διάρκεια χιλιετιών: τη λογική, την κριτική σκέψη, τις πιθανότητες, τη συσχέτιση και την αιτιώδη συνάφεια και τους βέλτιστους τρόπους να ενημερώνουμε τις πεποιθήσεις μας και τις δεσμεύσεις μας, ατομικές και συλλογικές. Αυτά τα εργαλεία δεν αποτελούν τυπικό μέρος της εκπαίδευσής μας και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τόσο καθαρά και διασκεδαστικά σε ένα βιβλίο.

Ο ορθολογισμός είναι σημαντικός. Οδηγεί σε καλύτερες επιλογές στη ζωή μας και στη δημόσια σφαίρα και είναι ο απόλυτος κινητήριος μοχλός της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ηθικής προόδου. Ξεχειλίζοντας από τη συνήθη διορατικότητα και το χιούμορ του Pinker, το βιβλίο αυτό διαφωτίζει, εμπνέει και ενδυναμώνει.

***

Ο Pinker κατορθώνει να είναι επιμελημένα σχολαστικός αλλά και απόλυτα κατανοητός και διασκεδαστικός, ανεξάρτητα από το αν διερευνά τον ορθολογισμό της προεδρικής πλατφόρμας του Andrew Young ή των καρτούν χαρακτήρων του Dilbert.
Publishers Weekly

Μια καθηλωτική ανάλυση των υψηλότερων νοητικών δυνατοτήτων μας και ίσως –τι ειρωνεία!– και των λιγότερο κατανοητών.
The Wall Street Journal

Εμπεριστατωμένο, σαφές, αστείο αλλά και πυκνό, με συναρπαστικό υλικό... Μια πραγματιστική δόση από μετρημένη αισιοδοξία, που παρουσιάζει τον ορθολογισμό σαν ένα εύθραυστο αλλά εφικτό ιδανικό στην ατομική και στη δημόσια ζωή…
The Washington Post

Στη γεμάτη ανασφάλεια εποχή μας, που μπορεί πολύ συχνά να μας κάνει να νιώθουμε υπερβολικά σκοτεινό και πιεστικό το περιβάλλον μας, ο Steven Pinker έχει αναδειχθεί σε φωνή θετικότητας.
The New York Times


Αυθεντικός Τίτλος
Rationality
ISBN
9789606538353
Πρώτη Έκδοση
Νοέμβριος 2022
Δέσιμο
Μαλακό
Διαστάσεις
24x17
Συντελεστές Βιβλίου
Pinker Steven (συγγραφέας)
Δρεπανιώτης Παναγιώτης (μεταφραστής)
Κατηγορίες
Κατηγορία
Στην ίδια Σειρά Εκδότη ( Ιστορία-Φιλοσοφία-Πολιτισμοί )
Από τον βασιλιά θάνατο στον βασιλιά ήλιοΑστρικός αγγελιοφόροςΟι αριθμοί δεν λένε ψέματαΗ αυγή των πάντωνΧρόνος: Από τον μύθο του Κρόνου στο CernΗ εποχή της αβεβαιότηταςΠώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμοςΟ Δαρβίνος και ο Αϊνστάιν δεν ήταν μόνοι
Όσοι αγόρασαν το βιβλίο αγόρασαν και
Τα κρίσιμα λάθη του ΧίτλερΟι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορίαΙησουίτεςΗ εποχή του λυκόφωτοςΜικρή ιστορία της ΡωσίαςΟ ελληνικός εμφύλιος: Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητεςΜικρασιατική Καταστροφή: 50 ερωτήματα και απαντήσειςMetropolis: Η ιστορία των πόλεων, της μεγαλύτερης ανακάλυψης του ανθρώπου
Κριτικές Μελών
Γράψτε μια νέα κριτική...
© 2024 PROSPERUS Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
  ^